Комплексът за социални услуги в Павликени навърши 15 години

Публикувано на пн, 8 юли 2024
249 четения

Комплексът за социални услуги в Павликени отбеляза своята 15-а годишнина със Седмица на отворени врати и с наситена празнична програма. За тези години комплексът доказа трайния си ангажимент да предоставя основни услуги и подкрепа на местната общност, особено на децата и младите хора с увреждания. Кулминацията на юбилейните тържества беше на 5 юли с богата празнична програма, на която присъстваха кметът на общината инж. Емануил Манолов и зам.-кмета инж. Албена Петрова.
Събитието започна с прожекция на специално създаден филм за развитието и постиженията на комплекса. След него потребителите на услугите се качиха на сцената, демонстрирайки своите таланти. Те пяха, рецитираха поезия и танцуваха, споделяйки радостта и постиженията си с публиката. Кметът на Общината поднесе специален подарък на комплекса – светещи сензорни тухли за мултисензорната стая, която е една от най-новите иновации там. Сензорната стая се използва за справяне със свръхстимулацията и стреса или за предоставяне на терапия за сензорна интеграция на лица с предизвикателства при сензорната обработка. Тя е от голяма полза и е съобразена със специфичните нужди на деца със специални образователни потребности. Чрез контролиране на сензорните стимули в стаята е възможно да се премахнат разсейванията и да се помогне на хората да обърнат внимание на конкретни обекти, които могат да им помогнат да осмислят своята външна среда.
През миналата седмица различните центрове на Комплекса за социални услуги демонстрираха постоянните си усилия да подкрепят и обогатяват живота на своите потребители. Седмицата беше изпълнена с увлекателни дейности, предназначени да подчертаят разнообразните услуги, предоставяни от комплекса, и да насърчат участието и разбирането на общността. Центърът за обществена подкрепа организира обучение за родители на тема “От криза към увереност: разбиране на детското развитие”. Центърът за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания “Св. Мина” проведе вдъхновяваща работилница по арт терапия. Центърът за настаняване от семеен тип за деца с увреждания “Любов” организира ателие по трудотерапия.
Центърът за социална рехабилитация и интеграция организира оживена готварска работилница, в която участниците се научиха да приготвят прости, здравословни ястия. Дневният център за деца с увреждания ангажира малките си потребители в занимания по арт терапия, насърчавайки ги да изразяват емоциите и преживяванията си чрез творчески изяви.
Комплексът за социални услуги в Павликени е жизненоважен ресурс за деца, млади хора и техните семейства, предоставяйки основни услуги, насърчаващи развитието, независимостта и благополучието им. С непрекъснатата подкрепа и иновативни програми Комплексът е готов да продължи да подобрява живота на тези, които обслужва, в продължение на много години напред.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново