Комитет “Генерал Сава Муткуров” дари проект за негов паметник в Пловдив

Публикувано на чт, 8 Дек. 2022
183 четения

По случай 170 години от рождението на първия български генерал Сава Муткуров от великотърновския комитет, носещ неговото име, предоставиха изготвен проект за изграждането на негов бюст-паметник в Пловдив. Инициативата е на клуб “Чисто небе”, “Българското астронавтическо дружество”, клон Пловдив, и Сдружението на клубовете на запасното войнство “За честта на пагона”. Тя е свързана и с факта, че първата войскова част, формирана в Пловдив след Освобождението от турско робство през 1878 година, е била командвана именно от младия поручик Сава Муткуров.
Сега предстоят срещи и разговори в пловдивската Община с компетентните органи и хора, за да се определи най-подходящото място и направи необходимото за осъществяването на проекта.
Сава Муткуров е роден на 16 декември 1852 г. в Търново. Участва като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. През Освободителната война от 1877-1878 г. е командир на рота в 54-ти пехотен Мински полк. Проявява героизъм в боевете при превземането на Свищов и удържането на Шипка. По време на Сръбско-българската война командва десния фланг и центъра при настъплението към Пирот. Началник е на войските, които се сражават на Царибродската позиция. Ген. Муткуров активно участва в подготовката и извършването на Съединението. Получава три ордена за изключителни заслуги – “За храброст” първа степен и четвърта степен, “Свети Александър” първа степен без мечове и втора степен с мечове, “За заслуга” – сребърен. Първият български генерал умира на 15 март 1891 г. в Неапол и е погребан в църквата “Свети Спас” в София.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново