Колегиум “Осанна” с впечатляващ концерт в еленската църква “Свети Никола”

Публикувано на пт, 7 май 2021
117 четения

Днес от 17 часа в една от най-старите еленски църкви – „Свети Никола“, ще бъде заключителният концерт на колегиум „Осанна“. От 20-годишното си съществуване той е в най-камерния, но най-прецизния си състав – композиторът и негов създател маестро Георги Попов, диригентът Елица Христова, техният 16-годишен син Борис-Михаил, Нина Караманова и Боряна Терзиева.

По инициатива на колегиума за първи път в Елена се организират Гергьовски песенни празници с идея да станат традиционни. Намеренията на професионалните музиканти са празниците да привлекат във възрожденския град любители и професионалисти – солисти, камерни формации, вокални групи и хорове от възрастни и деца за класическа, църковна, народна и друга музика. Партньор на чудесната инициатива са Народно читалище „Напредък-Елена-1863“ и Музеят на Възраждането в града.

Заради епидемичната обстановка в първото издание на Гергьовски песенни празници участваха само колегиум „Осанна“ и трио „MELODY“ – Майя Кършулева, Олга Цветкова и Елисавета Петрова. Откриването стана на 6 май на централния площад в Елена, а вечерта в храма „Успение на Пресвета Богородица“ колегиумът изнесе вълнуващ концерт с изпълнения от проекта им „Поредица концерти Европейската християнска музика днес“, посветен на опознаването и сближаването на общностите чрез християнската музикална култура на Изтока и Запада. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, а концертите се организират от „Младежко сдружение-България“. Миналата година изявите на колегиума започнаха от Италия – на 28 и 29 юни в празничните богослужения в Базиликата „Св. Петър“ във Ватикана. През есента у нас имаше 4 спектакъла, единият от които в Музея на Възраждането в Елена, а в близко време им предстоят участия във Франция и Германия.

Избраната музика и нейното специфично изпълнение имат дълбоко въздействие върху различните пластове на човешката душа и тяло. Проектът представя българско изкуство, което поради липса на средства остава непознато за повечето българи у нас. Тази вечер в концерта на „Осанна“ в храма „Свети Никола“ ще бъдат включени и две еленски песнопения. Еленският напев „Ангел вопияше“ е уникален, много труден за изпълнение и се характеризира с църковност, красива мелодичност и богата орнаменталност.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново