Коледният базар – за всекиго по нещо

Публикувано на пт, 16 Дек. 2022
1009 четения

Коледният базар в парк “Марно поле” във В. Търново по традиция събира търговци и занаятчии от старата столица и други градове, а в къщичките могат да бъдат намерени подаръци за хора с различни вкусове. Кой обаче стои зад щандовете и колко време отнема направата на тези неща?
Енчо Йонов и приятелката му Мария Сопчак, в чиито вени тече и украинска кръв, предлагат ръчно изработени от тях изделия. На щанда им могат да бъдат намерени ароматни свещи, сапуни и масла за дифузери, направени от рециклируеми материали. Те започват да се занимават с това след година и половина работа в Нидерландия. След като събират първоначален капитал, решават да се завърнат в родината, където искат да останат и да се развиват и да го вложат в собствен бизнес. Отначало стартират с клипчета в интернет платформата Тик Ток, след което решават да се занимават по-сериозно с това. Опитват с различни продукти, не всички от тях се оказват сполучливи, но с търпение достигат до желания от тях резултат. Около година им отнемат маркетинговите проучвания на пазара и за първи път предлагат своите произведения на миналогодишния Коледен базар. Окрилени от големия интерес към техните продукти решават да разширят гамата, започвайки да правят свещи в съдове, декоративни сапуни, ароматизатори за коли и гардероби и други неща, свързани с ароматите. Впоследствие отварят собствено магазинче, където посрещат клиентите си винаги с усмивка, както го правят и в парк “Марно поле”. На Коледния базар най-търсените им продукти са свещите с тематични аромати и форми – елхички, шишарки и такива с вградени в тях бижута. Любимите аромати на клиентите им са измисленият от тях “Коледна мечта”, жасмин и евкалипт.
Христо Димитров е от Масларево и предлага натурален мед, собствено производство, както и пчелни продукти. В продължение на години, той се занимава със счетоводство в сферата на големия бизнес и живее под непрестанен стрес, но в един момент решава да се отдаде на пчеларството. Сега се чувства щастлив, че е намерил хармонията в себе си и баланса с природата. Има над 100 кошера. “Ако правиш добри неща, добри ще ти се върнат. Трябва да мислим позитивно”, усмихва се Христо.
Близо до тях е и къщичката, в която продава Недко Стефанов. Той предлага лечебни мехлеми, кремове и тинктури от 100 % билкови продукти от Еленския Балкан, както и сироп от черен бъз от диви плодове от същия регион, приготвен по стара народна рецепта. Бизнесът е семеен, а основен негов двигател е майката на Недко – Юлия Аврамова, която се занимава с това от близо 10 години и е търсена от хора в цяла България.
В съседство на Недко е щандът на Милена Атанасова от Дряново, която собственоръчно е изработила разнообразна коледна декорация от всякакви материали, включително от стари кънки за лед, керемиди, дърво и др. Едни от най-търсените ѝ изделия са късметчетата и свещниците.
Наблизо е и къщичката на Бистра и Цвятко Цвяткови от Севлиево, които предлагат ръчно изработени изделия от канап и лазерно изрязани произведения от шперплат и МДФ. Те се занимават с това от август тази година. Преди това близо 15 години изработват и продават единствено мартеници, но впоследствие решават да обърнат внимание и на останалите празници от календара. До момента на базара най-продаваният им продукт е коледният фенер.
Един от интересните щандове е този на Любен Любенов, който е четвърто поколение ножар. Той е родом от Г. Оряховица, но от около 15 години живее в Габрово. Всичко, което предлага, е изработено от него – ножове, сатъри, брадви, каракулаци, ятагани. Част от най-скъпите му изделия са с дръжки от биволски и еленски рога, с месинг, сребро, инкрустации по метала и гравирани дръжки. Цените вървят от 40 до 400 лева. Най-търсени са ножовете за рязане на мезета, а също така ловджийските, касапските и брадвичките. Клиентите са на всякаква възраст, предимно мъже, но за подаръци купуват и жени.
Теодора Христова също от Габрово предлага на базара ръчно изработени подаръци, детски играчки от плат, облекла за книжки, несесери, сувенири, изрисувани чрез техниката художествен декупаж, всякакви украси за елха и магнитчета. Казва, че хората купуват от всичко – в първите дни предимно се търсят украсите за елха, а като наближи празникът повече вървят играчките и бутилките с изрисувани икони. Чужденците залагат на по-дребните изделия, защото им е трудно да ги пренасят до държавите си, казва Теодора.
От Габрово за 11-а година идва и Стефан Цанев, който е добре познат на великотърновци със своите изделия от дърво и кожа. С него е и художникът Милчо Пенев от болярския град, който предлага картините си с пейзажи от В. Търново. На щанда посетителите могат да намерят дъски за рязане от различно дърво и в различни форми, дървени прибори за хранене и готвене, битови солнички, мелнички за пипер, ножове, шах/табла, кожени колани и ключодържатели, магнитчета, пумпали, свирки, хлопки и др. Най-новите предложения са минибрадвичките за мезета и дъските, оформени като суджук.
Вълнени шалчета, терлички и рисувани коледни играчки, ръчно изработени бижута, рисувани кутийки, закачалки и други нещица предлага и Петя Райчева. Тя е един от постоянните участници в подобни събития във В. Търново, но се чувства все по-затруднена заради повишените наеми и разходи, които не знае, дали вече ще успява да покрива – нещо, което споделиха и други нейни колеги на базара.
По традиция, част от базара е и къщичката на Социалните услуги към Община В. Търново. Там с усмивка ни посрещнаха момичетата от ЦНСТ за младежи с увреждания и от Дневен център “Дъга” за деца и младежи с увреждания. Те предлагат ръчно изработени сувенири и картички, изработени от ползвателите на социалните услуги. Сред най-продаваните от тях неща са украшенията за елха, сапунчетата, късметчетата и др.
На къщичката на Сдружение “Приятели на животните – ВТ” ни посреща една от доброволките, подпомагащи каузата за събиране на средства за приюта за бездомни кучета, както и за намерени и подслонени бедстващи животни. Тук се предлагат всякакви артикули – от дрешки и играчки за животни до подаръци, подходящи за любим човек. По-голямата част от нещата са предоставени от дарители, а някои – изработени от тях картини, ръчни плетива, бижута, свещи и др. В момента има недостиг на доброволци, желаещи да продават в къщичката на базара, така че всеки, желаещ да помогне, може да го направи, апелира младата дама.
В къщичката на Дядо Коледа две джуджета очакват децата, които пишат своите писма със желания за подаръци и ги пускат в пощенската кутия, адресирани до добрия старец. Тук идват предимно малчугани на възраст от 3 до 8 години, като повечето от тях пожелават здраве, късмет и щастие за себе си и своите близки, но, разбира се, не пропускат да поискат и играчки. Както винаги, сред най-желаните от момчетата са колите, а от момичетата куклите, но някои са по-смели и си поръчват айфони. До момента, за изминалите две седмици от началото на базара, своите писма с желания са пуснали около 400 деца, тайничко ни сподели джуджето Калин.
Разбира се, няма как на базар без нещичко и за ценителите на добрата храна и напитки. Посетителите и тази година могат да се насладят на Хайдушка скара – свински ушички и ребърца на чеверме, пиленца на жар, домашна кървавица, сварена на място, пържоли, кюфтенца и кебапчета. За Коледа по традиция ще бъде опечено и цяло прасенце. Любителите на рибата могат да опитат сушен сафрид, а тези на класическата българска кухня – боб в гърне, зелеви сармички, царска туршийка и домашен хляб. А накъде без напитки – всеки може да пийне медовина от Словакия, руйно вино от различни региони, включително и греяно, плодови вина, ароматен пелин, а защо не и освежаваща зелева чорба или горещ шоколад. За тези, които предпочитат сладичко, има най-различни лакомства – бонбони, захарен памук, локуми, понички, катми и гофрети, царевица на пара, домашни курабийки, козуначени коминчета, френски макарони и др.
Желаещите да се облекат топло на базара могат да намерят дрехи, шапки, шалове, ръкавици и дебели чорапи, а за любителите на домашния уют има различни украси за жилището. За най-малките, а защо не и за по-големите посетители базарът предлага Виенско колело, въртележка, стрелбище и други забавления, включително и развлекателна програма, подготвена от местни изпълнители и състави.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново