Кои дългове да плащаш първо?

Публикувано на чт, 18 ян. 2024
552 четения

За добро финансово благополучие е от изключително значение да можеш да управляваш дълговете си ефективно – имаш кредитна карта, ипотечен кредит, взел си заем до заплата – няма значение. Важно е да управляваш средствата си ефективно. За да ти помогнем в тази задача, разказваме за някои добри практики, които може да ти помогнат в това начинание.

Кои дългове да плащаш първо?

Трябва да знаеш с какъв дълг си “имаш работа“

Парите, които заемаш за жилище или образование, се считат по-скоро за “добър дълг”. Това е така, защото тези заеми могат да помогнат за подобряване на финансовото ти състояние в бъдеще.

От друга страна лошият дълг включва всичко, което не подобрява финансовото ти състояние и не можеш да платиш изцяло в рамките на един месец или два – от хранене в луксозен ресторант, до прекалено скъп подарък за рождения ден на близък приятел.

Трябва първо да се справиш с лошия дълг. Защо? Защото той може да рефлектира наистина негативно върху бюджета ти и върху кредитния ти рейтинг. Към „лошите дългове“ може да спадат покупки с пари на заем на луксозни стоки, скъпи вечери или пътувания, които не отговарят на бюджета и възможностите ти.

А веднъж влошиш ли рейтинга си, може да се окаже изключително трудно да го подобриш. Това означава, че един малък пропуск от твоя страна може да ти коства множество откази за заеми, кредити и ипотеки в бъдеще.

Точно затова първите дългове, които е добре да погасиш, са така наречените лоши дългове.

Изплащай най-голямото си задължение първо

От финансова гледна точка, най-умното решение е първо да изплатиш най-голямото си лошо задължение. Но все пак има и други подробности, които трябва да вземеш предвид, като например кое погасяване на задължение ще ти донесе най-голяма полза. Или с други думи, кое погасяване ще ти спести най-големи евентуални разходи или лихви.

В крайна сметка е по-добре да изплатиш 200 лв. задължения към кредитор с висока лихва, отколкото 300 лв. по кредит с минимална лихва. Практически спестяваш повече, ако предпочетеш първия вариант.

Помисли за ефекта на кредитния рейтинг

Ако планираш да купиш дом или кола в близко бъдеще, може би си струва да изплатиш всички кредитни карти, които са близо до кредитния си лимит.

Причината е, че понижаването на така нареченото “съотношение на използване” ще има положително въздействие върху кредитния ти рейтинг и потенциално ще те подготви за по-ниски лихвени проценти.

А както вече знаеш, добре е да не се доближаваш до кредитния си лимит при използване на кредитната си пластика. Това не е добър знак за финансовите компании. Затова се придържай към разумното съотношение и мисли за финансовото си бъдеще.

Разбира се, управлението на дълговете не свършва само с плащането на “лошите” дългове. Важно е също така да се въоръжиш със стратегия за бъдещо дългосрочно финансово планиране. Това включва изграждането на една балансирана бюджетна рамка, която да те води и да ти позволява да управлявш ефективно личните си финанси.

Освен това, развиването на добри финансови навици, като например редовното спестяване и избягването на импулсивни покупки, може значително да подобри нашето финансово положение.

И за финал – една от най-важните стъпки в управлението на дълговете е образованието и повишаването на финансовата грамотност. Разбирането на основите на финансовото планиране, лихвите, кредитните рейтинги и различните видове заеми е съществено за вземането на обмислени и отговорни финансови решения.

С обогатяването на знанията и уменията си, ще можеш да се подготвиш за по-успешно справяне с бъдещи финансови предизвикателства.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново