Кметове: Държавата да принуди мобилните оператори да си вършат работата

Публикувано на пн, 29 ян. 2024
15954 четения

Мобилните оператори да бъдат законово задължени да осигуряват добро покритие във всички населени места, настоявят представителите на Националното сдружение на кметовете на кметства в България. Шестима кметове огласиха на пресконференция във В. Търново дългогодишния проблем с мобилните оператори, които не осигуряват работеща мрежа за времето, когато е прекъснато електрозахранването към населените места.
Проблемът е особено голям при възникване на извънредни ситуации, като тази на 25-30 ноември м.г., когато заради обилния снеговалеж цели села останаха откъснати и без мобилни връзки. Членовете на сдружението са изпращали многократно писма да КРС, МО, МВР, ДАНС, НС и до други институции, но към момента решение няма.
„Това е проблем, който касае сигурността на българските граждани. Над 30% от хората останаха с дни без връзка със света, доста от тях – дори и без тел. 112, без мобилна мрежа. И когато българските граждани се обединихме да минимизираме щетите, останахме без комуникации помежду си. Причината е, че по икономически съображения не се поддържат алтенративни устройства. При аварии по електропреносната мрежа идват екипите с тракторите, докато мобилните оператори не ни търсят за достъп до клетките. И трите оператора трябва да осигурят надежна работа в тежки ситуации, да осигурят достъп до тел. 112. За нас това е заплаха не само за сигурността на гражданите, а и заплаха за националната сигурност“, заяви кметът на Ново село Христо Христов.
Още преди 2 г. те са сезирали органите и институциите с писмо с конкретни сигнали. Сега обявили публично имейл, на който са събирали новите случаи – signalizamobilnioperatori@gmail.com. Оказа се, че без сигнал са били 26 населени места от 14 общини, повечето от тях в извънпланински райони. Настояват КРС (Комисията по регулиране на съобщенията) да изиска от операторите информация и да дадат гаранции.
„Два дни без захранване и съобщения, въпреки че ние дори нямахме сняг. Имам карти на трите оператора, само с единия беше добре. Но нямаше как да поддържаме връзка с всеки от хората в селото“, заяви Стефан Живков – кмет на шуменското с. Царев брод. „Изобщо не се интересуват операторите, само ни взимат таксите. Хората ходят по баирите да говорят по телефона. Никой не взима никакви мерки, от 3-4 години не са ходили до клетката“, каза Петър Атанасов – кмет на шуменското с. Лозево.
„Ние сме в дупка между Стара планина и Средна гора, има клетки на трите оператора, но спре ли токът, нямаме никаква връзка. Без ток бяхме 14 часа“, разказа Здравка Кънева – кмет на с. Душанци, общ. Пирдоп. „Имахме през ноември сняг и големи навявания два дни. Благодарен съм на А1, които осигуриха една от двете им клетки, другите два оператора нямаха връзка“, описа ситуацията Христо Христов – кмет на с. Ново село, също член на НСККРБ.
Още по-тежко е положението във Ветринци, където по принцип няма добър сигнал. „Ден и половина нямахме обхват на нито един мобилен оператор, бедствахме. Обикаляхме селото с доброволци, които успяха да разчистят. Бедстващи коли запречваха пътя на техниката. Радвам се, че нямахме пострадали, добре че хората имат печки на дърва. Във Ветренци и Емен липсва по принцип адекватен сигнал“, заяви Надежда Маркова-Михалева – кмет на с. Ветринци. Тя предложи мобилните оператори да бъдат законово задължени да осигуряват добро покритие във всички населени места.
„През двата дни на ноември загубихме обхват и нямахме връзка с институциите, продължи над 30 часа. Наложи се да пътувам 26 км до Шабла, за да извикам аварийните екипи“, разказа Веселин Йорданов – кмет на с. Дуранкулак, общ. Шабла, който сподели, че когато се наложило да звънне на тел. 112, му вдигнали от 112 от Румъния, с които се оказало, че връзката е безупречна…
От сдружението на кметовете очакват нови сигнали на посочения имейл. Надяват се депутатите да задължат КРС да си свърши работата и очакват държавата да се намеси с регулация и да реши проблема. „Затова сигнализираме ресорните комисии в Народното събрание. Следващата стъпка е да сигнализираме комисиите в Европейския парламент и прокуратурата на Р България, тъй като за нас този проблем е заплаха за националната сигурност“, категорични бяха кметовете на малките населени места.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново