Китайска делегация посети Великотърновския университет

Публикувано на вт, 17 окт. 2023
97 четения

Китайска делегация, водена от проф. Хуан Сяомей, главен секретар на Китайския университет по геонауки в Ухан, посети ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Гостите се срещнаха с ректора проф. д-р Димитър Димитров, който ги поздрави и подчерта, че двете висши учебни заведения от много години си сътрудничат успешно в обмена на студенти и преподаватели.
“За съжаление времената на COVID-19 замразиха отношенията не само с Китайския университет, но и с всички институции, с които имаме договори. Сега, когато вече е възможно, ще се радвам сътрудничеството между двете образователни институции да стане отново по-интензивно не само в научноизследователската сфера, но и да възобновим обмена на студенти и преподаватели, а защо не и да кандидатстваме по съвместни програми и проекти”, каза проф. Димитров по време на срещата.
“За нас е голяма чест да посетим Великотърновския университет, който заема водещо място в света, с качествени преподаватели и ученолюбиви студенти, а Институт “Конфуций” е сред първите по значимост в Централна и Източна Европа. Надявам се, че това наше посещение ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството между двата приятелски университета”, каза проф. Хуан Сяомей.
Деканът на Филологическия факултет доц. д-р Полина Цончева представи историята на изучаването на китайски език във ВТУ, като сподели, че в първите години Университетът по геонауки изпраща лектори – носители на езика, което е от голяма полза за студентите. Тя допълни, че днес, години по-късно, когато има преподаватели, завършили ВТУ и специализирали в Китай, китайският език е търсен за изучаване от младите хора в България и във Филологическия факултет.
Китайският университет по геонауки в Ухан е на първо място в тази област в страната. В него се обучават 30 хил. студенти в 34 направления по 70 образователни програми, посочиха от ВТУ.
В срещата участваха още: доц. д-р Анна Иванова, зам.-ректор на ВТУ, доц. д-р Искра Мандова, преподавател по китайски език и директор от българска страна на Институт “Конфуций” към ВТУ, проф. Дун Юенсин, директор на Институт “Конфуций” от китайска страна, Джан Дзунфън, декан на Факултета по чужди езици на Китайския университет по геонауки, Ю Шъуей, декан на Факултета по икономика и мениджмънт на Китайския университет по геонауки, Фан Лу’уей, декан на Факултета по международно образование на Китайския университет по геонауки.
Николай ВЕНКОВ
сн. ВТУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново