Караисен отбеляза 152 години от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Публикувано на ср, 8 Юли 2020
435 четения

Близо 100 артисти, самодейци и професионалисти, немалка част от които деца, взеха участие в празничната програма, с която Караисен отбеляза 152 години от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, състояла се в лозята край павликенското село.
С приветствени слова събитието откриха представители на Народно читалище „Добра надежда 1896”, кметът на селото Стефан Николов, зам. кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева, професор д.п.н. Тодор Галунов и неговата дъщеря Цвета Галунова, която участваше и активно в организацията на празника.
Програмата откриха малките звезди на ДТА „Болярче” – В. Търново, за които това беше първата голяма изява. След тях на своеобразната сцена излязоха малчуганите от ДГ „Караисен”, самодейците от НЧ „Добра надежда 1896” и гостите от читалище „Ради Фичев” – с. Вишовград, които пяха народни песни.
Кулминацията на вечерта беше участието на ФТК „Плетеница”, чийто ръководители бяха подготвили пищно шоу с песни, народни танци, светлини, димни ефекти и богата атрактивна програма. В края на емоционалната вечер се изчетоха имената на загиналите в паметната битка и след едноминутно мълчание последва празнична заря, която постави край на официалната програма. Изви се празнично дълго хоро, в което заедно танцуваха гостите и участниците в събитието.
„За мен този концерт бе едно от най-емоционалните преживявания, които съм имала. Чувствам много специална връзката си със село Караисен, тъй като баща ми е от там, баба и дядо също. Отдавна исках да направя нещо хубаво за Караисен, което да започне да възражда селото. Надявам се този красив концерт-спектакъл да постави началото на богата културна програма занапред. На първо място искам да изразя огромната си благодарност към ръководителя на ФТК „Плетеница” и сътворител на патриотичното зрелище Николай Корчев. Имах възможност да наблюдавам целия период на подготовка, той даде всичко от себе си, за да подготви танцьорите си за ограничено време, с което разполагаше. Влагаше сърце и душа във всеки един от различните детайли и елементи на танците. Това се усещаше и от танцьорите, което ги вдъхновяваше също да дадат всичко от себе си. И се получи невероятно! Много труд вложиха и неговите колежки: Ваня Гавраилова, която също е хореограф и помагаше в разучаването и подготовката на танците, както и Наталия Билчева, която се грижеше за хоровите изпълнения”, сподели Цвета Галунова, която бе част от организационния екип на празника.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново