Кампания събира книги за минибиблиотеки в Онкологичния център във Велико Търново

Публикувано на чт, 12 окт. 2023
531 четения

Кампания, организирана от три млади дами, ще събира книги за минибиблиотеки, които да бъдат разположени в 7 стаи за химиотерапия в Комплексния онкологичен център (КОЦ) във В. Търново. Идеята е да се набавят вдъхновяващи заглавия – всякакъв тип литература, подходяща за хора между 20 и 90 години, каквито са посетителите на онкологията в старата столица, посещавана от близо 250 души месечно.
“Ако се сещаш за книга, която е помогнала на теб в труден момент, предай я нататък. Художествени романи, психология, стихове, истории на вдъхновяващи личности, но и книги за рака или за здравословно хранене също са подходящи”, посочват организаторите на кампанията – София Иванова, Лидия Минчева и Ива Сакърова. “Търсят се и етажерки/шкафове/малки библиотеки, на които да бъдат разположени томовете в стаите за химиотерапия“, добавят те.
Лидия Минчева е от Дряново – майка на три деца, която обича да помага и обожава хората, които се отдават в помощ на другите, дори когато самите те преминават през тежки моменти. Такава за нея е и София Иванова – “творец, артист, едно изключително умно, добро и красиво момиченце” от В. Търново. Двете се запознават онлайн покрай осмомартенската инициатива на София за набиране на цветя за жените, които преминават през химиотерапия в КОЦ – В. Търново. Самата тя също е една от тези жени, а допреди година и половина, откакто е в ремисия, Лидия е споделяла диагнозата ? – рак на гърдата. Идеята на младите дами е пациентите да могат да потъват във вдъхновяващи истории, вместо да следят капките до финала на вливанията. Тя идва от страна на София и приятелката ? Ива Сакърова, и до момента привлича подкрепа през профилите им в социалните мрежи. В инициативата вече могат да се включат и много повече хора, благодарение на подкрепата на интернет платформата TimeHeroes.org. Кампанията ще продължи до 31 декември, а дарения ще се събират от организаторитe във В. Търново и Дряново, и периодично ще бъдат предоставяни на КОЦ – В. Търново.
“Химиотерапията е съществена част от живота на неизброимо много онкоболни хора. Процедурите са продължителни и всяка възможност пациентите да откъснат ума си от това, което се случва, е добре дошла. Дарявайки им книга, ти даряваш шанс на хората, които се лекуват, да забравят за миг стаята, сградата, ситуацията, в която се намират и с въображение и през красивите думи между кориците, да обикалят различни светове и да се впускат във вълнуващи преживявания”, призовават организаторите на кампанията.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново