Какви мерки взимат сайтовете за залози относно безопасния хазарт

Публикувано на чт, 16 мар. 2023
259 четения

Хазартът е средство за забавление, което крие рискове и може да причини зависимост. Затова участието в него трябва да е контролирано и да се следва политиката за отговорна игра. Например в сайта на bet365 има инструменти за ръчно лимитиране на сметката, които ограничават потребителите и не им разрешават да залагат повече от допустимото. По-надолу ще покажем всички способи, касаещи безопасния хазарт, и как се използват правилно.

 

Лимитиране на депозити и залози

Това е често срещана опция, която позволява на участниците да наложат ръчен лимит на игралния баланс. Ако залагате в Bet365, влезте в личния профил и отворете настройките. Ще откриете полета за въвеждане на максимални суми на залозите и депозитите.

Освен дневни ограничения, може да зададете лимити на седмична или месечна база. Препоръчително е да участвате в хазартни игри с максимум 5% от доходите Ви, но след като сте платили всички разходи за храна и битови сметки.

В някои букмейкъри зададените суми не могат да се редактират, докато в други трябва да изтече определен срок (напр. 24 или 48 часа).

 

Ограничаване на престоя

Друг инструмент за безопасен хазарт позволява на участниците да ограничат престоя си в букмейкърите и казината.

Сесийното време започва да тече след влизане в акаунта. Ако сте задали лимит до 60 минути на ден, след като те изминат, системата ще Ви изхвърли от профила. Следващият опит за логин в рамките на деня ще бъде неуспешен.

Експертите съветват да прекарвате не повече от 30-40 минути на ден в залози. Колкото повече играете, толкова по-голям е рискът да се пристрастите и да допуснете финансови загуби.

 

Самоизключване от сайта

Използвахте горните две опции, но не Ви помогнаха да ограничите онлайн залозите? Следващата стъпка е да си дадете почивка за конкретен период или за постоянно.

В сайта на Bet365 има подобен инструмент, който е добавен в раздела за отговорен хазарт. Вариантите пред клиентите са да блокират достъпа до акаунта за: 24 часа; 48 часа; 7 дни; 30 дни; постоянно.

След като ограничението влезе в сила, не може да се деактивира дори от съпорта. Затова направете правилен избор и преценете за какъв срок е най-добре да се откъснете от залозите.

 

Регистър за хазартно зависими

От декември функционира регистър за хазартно зависими към НАП. Всеки, който прецени, че е пристрастен към спортните залози или казиното, може да подаде декларация. Попълват се основни лични данни, които се вписват в системата и блокират достъпа до уеб платформи и физически зали. Подаването на молба е доброволно.

 

Партньорство с организации

Във всички сайтове за залози ще откриете информация за организации, които се борят с хазартната зависимост. Сред най-популярните са Gambling Therapy, BeGambleAware, Gordon Moody, асоциация “Солидарност”. Може да се свържете безплатно със специалисти и психолози, които ще Ви помогнат да се измъкнете от капана на хазарта.

 

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново