Как да се подготвим за кръщене?

Публикувано на пт, 29 апр. 2022
199 четения

„Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен” (Марк 16:16).

Господ спохожда сърцето на всеки човек! Всеки ден сме изложени на доброто Божие провидение. В определен момент ние дори физически усещаме присъствието на Небесния Отец до нас и придобиваме вяра.

А следването на вярата в душата ни събужда любовта към Бога и желанието да Го следваме. И първата стъпка по този път е влизането в Църквата чрез тайнството Кръщене.

Как да се подготвим за кръщене?

Подготовката за тайнството кръщение е различна за възрастен човек и за бебе. Един възрастен християнин, както и дете, което е в повече или по-малко съзнателна възраст, трябва не само да вярва в Бог.

Трябва да е наясно, че представите за Бог не са фалшиви, тоест отговарят на библейското откровение на Бог за самия него. Затова всеки новопокръстен християнин е добре да прочете поне четири Евангелия и тълкувания върху тях преди кръщението.

Освен това всеки, който иска да бъде кръстен, трябва да научи и разбера няколко молитви. Задължителни са “Отче наш” и “Символ на вярата”. Много е желателно да се чете и Иисусовата молитва, „Богородице Богородице, радвай се“ и „Цар небесен“.

Изборът на кръстници за кръщене

За детето изборът на кръстници е по-важен, отколкото за възрастния човек

Това трябва да са на първо място не най-близките роднини или приятели, а най-набожните. Тъй като кръстниците са тези, които ще произнесат кръщелни обети пред Бог за бебето. И те ще дадат отговор пред Бога, ако детето не бъде възпитано като християнин и поради това изпадне в грях и погуби душата си.

Важно е да се избере и подходящия момент за кръщене на бебето. То трябва да се кръсти до около 6-месечна възраст или да изчака до около 2-годишна възраст, когато ще има известна доза разбиране.

Значението на обредите и молитвите

Строго погледнато, обичайната последователност на кръщението в храма съчетава първите две Тайнства, които човек среща в Църквата – Тайнството Кръщение и Тайнството Миропомазване.

В началото на тайнството кръщение възрастните, които са кръстени (или кръстниците на бебето), се отказват три пъти на глас от Сатана и също три пъти се обединяват с Христос на глас и казват „Символа на вярата“ наизуст.

След това свещеникът благославя водата в купела, помазва кръстещия се и водата с миро и го потапя три пъти в купела с думите на молитвата: „Слуга Божий се кръсти… в името на Отца, амин и Сина, амин, и Светия Дух, амин.”

 

Потапянето символизира смъртта за греха, след което вече започва пътят към вечния живот. По правило възрастни и пораснали деца влизат в купела с бели кръщелни ризи, а съвсем малките деца се кръстят голички.

След купела новокръстеният се избърсва с кърпа, а на врата му се слага нагръден кръст. Хавлия, кръст, риза и свещи за кръщене трябва да се приготвят предварително или да бъдат закупени в църковен магазин.

Бялата риза напомня на кръщавания за очистването от греховете, а кръстът напомня за жертвата на Спасителя за всеки от нас.

След като изведе човека от купела, свещеникът извършва тайнството потвърждение над новокръстения, призовавайки към него Светия Дух. И след това три пъти, при пеенето на молитвата „Елици, кръстен в Христос …“, той обикаля купела с него, което символизира вечното следване на християнина на Светата Троица.

След това се чете Евангелието и част от Посланието до Римляните от Апостола, което разказва за значението на Тайнството: „И тъй, ние бяхме погребани с Него чрез кръщение в смърт, така че, както Христос беше възкресен от мъртви от славата на Отца, така че и ние трябва да ходим в нов живот” (Рим. 6:4).

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново