Изложба събра 72 творби на двама студенти от ВТУ

Публикувано на чт, 8 Дек. 2022
209 четения

Студентите от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” Росен Пламенов и Цветомир Иванов подредиха съвместна изложба, озаглавена “Орнаментални композиции и илюстрации”. Тя представя общо 72 техни творби и е експонирана във фоайето на Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново, като ще остане там до 16 декември.
Цветомир е от Ямбол. Завършил е средното си образование с профил Информационни технологии, а след това се дипломира във Факултета по Изобразително изкуство във ВТУ. Росен е от Ловеч. Той проявява още от ранна възраст интерес към изкуството, като участва в кръжоци, в състезания, конкурси и е получавал награди. Средното си образование продължава в Софийската духовна академия, а впоследствие записва във ВТУ специалност Църковни изкуства – учи дърворезба, иконопис и стенопис. Вече е четвърти курс и възнамерява да запише магистратура.
Доц. д-р Мариета Конова направи кратък анализ на творбите, като сподели, че Цетомир представя 24 графични рисунки и е приятно изненадана от присъствието на птиците и животните в неговия духовен свят. Всичко преминава през неговата фантазия, а за направата на изображенията той е използвал техника с маркер.
За Росен Пламенов преподавателката споделя, че художникът представя за трети път свои творби в библиотеката. Още в София е посещавал курс по иконопис при Елена Караиванска. На изложбата той не показва икони, а 48 орнаментални композиции, които започва да изработва още като първокурсник. В началото са били хаотични, а сега са в еднакъв формат. “Това, което ги прави уникални, е, че ние можем да ги възпримем като едно”, посочва доц. д-р Конова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново