Изложба рисунки и акварели подреди доц. д-р Димитър Добревски във ВТУ

Публикувано на пт, 3 Ное. 2023
105 четения

Изложба рисунки и акварели “Света гора Атонска – поклоннически пътеки” подреди доц. д-р Димитър Добревски в Богословския факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Тя бе открита на 2 ноември от 11 ч. в експозиционна зала 12 на 11 блок на висшето учебно заведение, а гост-лектор беше авторът.
Димитър Добревски е роден през 1954 г. в София. Завършва Националната художествена академия (НХА) през 1979 г. със специалност “Индустриален дизайн”. В периода 1979-1999 г. е преподавател в специалност “Дизайн на детски играчки” в Професионална гимназия по приложни изкуства “Св. Лука” в столицата. От 1999 г. преподава в НХА: доцент и доктор в катедра “Индустриален дизайн”. Хоноруван преподавател е в Нов български университет, Софийски университет и Лесотехнически университет. Участва в множество изложби в страната и чужбина. През 2008 г. е участник в изложба, организирана с благотворителна цел в Оксфордския университет, където показва миниатюрни рисунки на християнска тематика. Автор е на монографични трудове и научни публикации. Работи в областта на индустриалния дизайн, дизайн на средства за игра, малка декоративна пластика, декоративни пана и църковна резба. Има редица самостоятелни изложби и награди от различни форуми. Важна част от научните интереси и публикации на Димитър Добревски са свързани с изследване на закономерностите, пропорциите, елементите и компонентите на композицията. Занимава се и с миниатюрна дърворезба.
Добревски е участник в няколко издания на Международното биенале на църковните изкуства, чийто организатор е катедра “Църковни изкуства” на Православния богословски факултет, включително и в тазгодишното. Това е втората му изложба с презентация/лекция, представена във Великотърновския университет, като първата, включваща фотографии, беше експонирана от 26 март до 25 април 2018 г. с тема “Градината на Пресвета Богородица”, припомни доц. д-р Мариета Конова – зам.-декан на Православния богословски факултет при ВТУ, и добави, че изложбата може да бъде разгледана до 8 декември.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново