Иван Звездев изпробва уменията си в дегустацията на вина в Сухиндол

Публикувано на ср, 12 февр. 2020
306 четения

Дегустация на домашни вина и ракии се проведе за 15-та поредна година в Сухиндол. Събитието премина под мотото „Много поколения, една традиция във всяка капка“. За дегустация бяха предложени 59 проби от най-добрите домашни вина и ракии в региона. А с поздрав към всички участници се обърна кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев.

„Искам да ви благодаря, че за пореден път участвате в дегустацията на домашни вина и ракии от региона на област В. Търново. Вече имаме доста желаещи, които искат да участват и от други места. Надявам се да има все повече качествени вина и ракии, защото деца и вино се правят с много любов, това сме го научили от старите майстори“, каза инж. Пламен Чернев.

Тази година дегустационната комисия беше в тричленен състав. В нея се включиха Деян Лефтеров, Ивелин Хавов и инж. Станимир Стоянов, който е и неин председател.

„Доста от пробите са от ракия, така че предстои да разберем дали не сте се справили добре с вината и сте решили да сварите материала на ракия или пък обратното – направили сте чудесни вина и сте решили да направите и хубави ракии“, пошегува се инж. Стоянов.

Дегустацията се проведе в 11 категории – каберне, мерло, шардоне, мускат, розе, бял и червен пелин, други бели и червени вина, плодови и гроздови ракии. Новата категория тази година беше „сляпа дегустация“, при която всички желаещи можеха да пробват дегустационните си умения, като трябваше да познават сортовете на пет вина. Първото място в тази категория спечели известният кулинар Иван Звездев, който пристигна в Сухиндол, за да се включи в празничната програма на града. След него се наредиха Валентин Ванков и Константин Костов.

В категорията мерло победител е Страхил Страшилов, който спечели първо и трето място. На втора позиция се нареди Александър Александров. При кабернето първи е Александър Александров, а след са Методи Гърбов и Ивелин Хавов. В останалите червени вина най-добре се представиха Ферхан Рафиев, Венелин Алтънов и Методи Гърбов.

При белите вина и мускат първото място завоюва Светлана Трифонова, а неин подгласник е Пламен Тодоров. При шардоне призът отиде при Александър Александров. За останалите бели вина бяха отличени Ферхан Рафиев, Венелин Алтънов, Йордан Карапанчев и Страхил Страшилов. При розето първенец отново е Светлана Трифонова, при червения пелин Ивелин Хавов, а при белия пелин – Теодоси Карапанчев.

В категорията гроздова ракия победител е Венелин Алтънов, а второто място си поделиха ОК „Начало“ и Иван Стойчев, а третото място отиде при Асен Стойчев. При плодовата ракия бяха отличени  Росин Маринов и Венелин Алтънов, на второ – Румен Цоневски, а на трето  Валентин Ванков и отново Румен Цоневски.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново