Иван Звездев и шеф Пеньо Иванов вкусиха от гозбите на кулинарките от община Лясковец

Публикувано на вт, 23 сеп. 2014
714 четения

Уникално по рода си кулинарно празненство започна на 19 септември в община Лясковец. Третото издание на традиционния вече карвинг фестивал бе открито с пъстро шествие, което премина по улиците на градинарското градче. В него се включиха мажоретки, деца от детските градини и училищата в града, читалищни състави и певчески и танцови групи при клубовете на пенсионера в общината и от селата. Откриването направи д-р Гецова, а поздравления поднесоха кметът на В. Търново Даниел Панов и кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева. Богат концерт при откриването на феста поднесоха съставите при лясковското читалище – балет “Ритъм”, ВГ “Бели ружи”, ВФ “Мелъди” и ДВГ “Звънчета”, както и гости от Златарица и Поликраище – танцовите състави “Мераклийки” и “Жива вода”.
На следващия ден седмицата, посветена на кулинарното изкуство, продължи в с. Козаревец, където се проведе ежегодния празник на кокошата чорба.
За четвърти път готвиха кулинари, майстори на българската гозба, като състезаващите се отбори бяха девет. Два от лясковските пенсионерски клуба “Зора” и “Мазневска чешмичка”, два от Мерданя – клубът на пенсионера и читалищният отбор, два отбора представи и с. Драгижево, а по един бе излъчен от домакините от Козаревец, Добри дял, Джулюница и гостуващ кулинарен екип от с. Кесарево. В десети казан, най-големият от всички, къкреше чорбата на кмета-домакин Парашкев Парашкевов, но той обяви, че няма да се впуска в надпреварата. Д-р Гецова даде старт на съревнованието като пожела успех на всички готвачи, а председателят на журито, тв водещият Иван Звездев, започна поздрава си с думите “Чорба кокоша няма лоша”. Освен него вкусните чорби оценяваха управителите на к-с “Лесопарка” Маринела Косева и на х-л “Панорама” Пламен Караджов.
Специален благослов отправи отец Богдан, който освети храната във врящите казани. Всички общински села се представиха в песенния маратон, както и в готвенето на кокошата гозба. Пяха и гостите от Кесарево и така на фона на кулинарното събитие, самодейците показаха и богатата ни фолклорна палитра с песни, танци и кръшни хора.
След двучасово готвене на открито, комисията дегустира кулинарните творения и избра най-вкусната чорба от селска домашна кокошка. Първо място в надпреварата за най-вкусна кокоша чорба в крайна сметка не за пръв път спечели групата на готвачите от читалище “Развитие-1902”, с. Мерданя, като в нея участваше най-младият майстор на чорба – 16-годишната Надежда Михалева. На второ място журито постави чорбата на кулинарките от НЧ “Възпитател-1895” от Кесарево. Третото място отиде при отбора на пенсионерски клуб “Надежда”. Първенците получиха от д-р Гецова и селския кмет Парашкевов подаръци и грамоти, а останалите отбори готвачи си тръгнаха само с поощрителни грамоти за участие и признание, че са допринесли много за развитието на кулинарията в България. Сборният отбор на Козаревец за четвърта година спечели състезанието за най-атрактивно подреден щанд. Йорданка Боева от Мерданя грабна приз за най-атрактивен готвач.
За да се уверят, че преценката на журито е правилна, гостите на празника имаха възможност да опитат гореща чорба от казаните. И така универсалната българска вкусотия, побрана в 10 големи казана, бързо бе изсърбана от зрителите и гостите, гарнирана с хубава ракия.
Кулинарните събития в Лясковско продължиха с пълна сила и на следващия ден и никой от участници и гости не можа да се уплаши от дъжда, който валеше доста силно в неделя преди обед. В Джулюница десетки пъстри трапези разпънаха под шатри кулинари от цяла лясковска община и гости от поповските села Паламарца и Медовина, както и от горнооряховското Писарево. От ранни зори къкреше в голям казан и боба на шеф Пеньо Иванов, който за шести път идва за националния конкурс “Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”. Оригинални ястия, характерни за лясковския край, наредиха участниците на площада в селцето, който се оказа тесен, за да бъде показано богатството на българската традиционна кухня.
Празникът бе открит от д-р Ивелина Гецова – кмет на община Лясковец и Екатерина Москова – председател на читалище “Пробуждане-1896” с. Джулюница. Тричленното жури в състав Даниела Арабаджиева – председател на лясковския общински съвет, джулюнският събирач на кулинарни рецепти Стоян Цонев и начело с организатора на “Пъстра трапеза” и Националната инициатива “Пазител на традициите” шеф Пеньо Иванов, бе изключително затруднено в избора си, кого да отличи. Всички участници се бяха постарали да пресъздадат с визия, вкусове и аромати духа на традиционната българска кухня, така че всеки от гостите на празника да се почувства горд, че е българин. Докато журито опитваше многообразието от ястия и обхождоше с вилици и лъжици множеството блюда, жителите и гостите на Джулюница опитваха от боб-чорбата на шеф Пеньо и неговите помощници.
В крайна сметка журито се спря на следните награди: Призът за етновизия на щанд отиде заслужено при участниците от село Козаревец, с богато наредената трапеза и специален кът, представящ карвинг изкуството, което владее майсторката от Козаревец Ценка Димова. Наградата за десерт бе връчена на добридялчани за тяхната “Сладка пълнена тиква”. Щандът на домакините от Джулюница бе отличен за визия на ястие – огромно плато с ориз, гъби, картофи, дробине, върху което бе “легнало” печено яренце. Призът за оригинална рецепта отиде при “Баница принцеса”, дело на кулинарките от читалище “Развитие-1902” Мерданя, а за най-вкусна гозба бяха обявени “Яйца с лук”, приготвени в Писарево. Както каза шеф Пеньо, докато оповестяваше победителите, една от най-важните награди е тази, която се присъжда за автентична рецепта. Тази година тя заслужено отиде при майсторките от лясковския клуб “Зора”, които бяха приготвили по автентична рецепта от нашия край “Жили в гърне”. Поощрителни награди бяха присъдени на двата отбора от Паламарца и Медовина за ястието “Дар за кръстник” и за младите кулинари от отбора “В кухнята на Петър Кирилов”. Поощрение получиха и едни от най-старателните участници в карвинг фестивала – кулинарките от пенсионерски клуб “Мазневска чешмичка”, които бяха оценени най-високо за яститето “Пиле с гъби”.
Първенците получиха грамоти и подаръци от кмета д-р Гецова и кулинарния шеф, а за всички отбори имаше подаръци и от читалището – кошнички, изработени от джулюнските малчугани, в които бяха сложени по бутилчица ракия, краставици и джулюнски шипки. Естествено с венец джулюнски шипки бе закичен още за “Добре дошъл” и шеф Пеньо Иванов.
И в Джулюница, както в Козаревец, в продължение на часове с вкусните аромати във въздуха се смесваха звуците на нашенската народна песен.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново