Иван и Андрей пред “Янтра ДНЕС”: “Няма продуцент, който би манипулирал предаването си, за нас е без значение кой печели”

Публикувано на пн, 5 Дек. 2022
2616 четения

Иван Христов и Андрей Арнаудов са тв водещи и продуценти, основатели на компанията “Междинна станция”, която реализира над 30 успешни формата в родния ефир, като се започне от “Сблъсък” и се стигне до “Бригада Нов дом” и “Фермата”. Двамата бяха във В. Търново за представянето на четвъртия “Алманах” от емблематичната поредица. “Фермата” е предаването, чийто осми сезон в момента се радва на сериозен интерес и предизвиква куп полемики сред почитателите си. На 10 декември предстои и неговият финал, до който ще стигнат шестима от 27-те участници, подбрани сред 10 000 кандидати, както признаха Иван и Андрей в интервюто си за “Янтра ДНЕС”.

– Имате много проекти, какво ви накара да започнете точно “Фермата”?
Андрей: “Фермата” дойде при нас като предложение на bTV, но тя е променена много през философията на нашия екип с акцента към българското, традицията и историята и това е нашият поглед към този световен формат.
Иван: “Фермата” се излъчва в много държави по света. Но нито една не е толкова добра, колкото тази в България. Видяхме, че в това предаване има много потенциал да се развият нашите идеи за патриотизъм.
– Правите ли сериозен кастинг за участниците?
Андрей: Естествено, всяка година се явяват между 5 и 10 000 човека. Подборът е изключително сериозен – в няколко кръга, физически, психологически, от тези 10 000 кандидати трябва да се спрем на няколко.
– Търсите ли различни типажи?
Иван: Всяко предаване по света търси различни типажи. И не просто да представим видове хора, а да се опитаме да представим възможно най-голям брой социални групи. Нашето миниобщество във “Фермата” да прилича на обществото извън телевизора.
– Какъв типаж е великотърновката Камелия?
Иван: Много мога да ви кажа за Камелия, изключително интересен човек е, защото е изживяла тежка раздяла, защото е смела, самотна, защото търси себе си и силата да бъде сама. Търси за себе си вдъхновение да живее живота си, без задължително да се доказва на някого, без задължително да натрива носа на някого. Тя самата ще потвърди, че е намерила начин да започне на чисто, със себе си, с дъщеричката и семейството си вследствие на участието си във “Фермата”.
Андрей: Той пропусна най-важното: тя влиза в една от най-важните категории – българка, която е живяла по света и се е прибрала в родината си. Най-сериозната група фенове на “Фермата” са българите по света – 2.5 милиона души!
– Как се променят самите участници, какви влизат и какви излизат?
Иван: За осем сезона сме представили 180 участника. С много малки изключения всички се променят по един основен начин – успокояват се, усмихват се, стават щастливи и разбират какво е да забавиш темпото, да оставиш телефона за няколко месеца, да се докоснеш до природата.
Андрей: От тези 180 човека не са повече от десет тези, които пазят лоши спомени за предаването.
– Основните послания, които отправяте чрез “Фермата”?
Андрей: Те започнаха от “Фермата”, но в годините вече са част от нашите лични каузи извън предаването. За повишаване на раждаемостта, за ДНК, за Bulgaria Wants You, много от тях съвпадат с “Фермата”, която ни учи, че България е най-доброто място, където да бъдем щастливи, да създадем семейство и да се чувстваме у дома си.
Иван: И да живеем задружно, че имаме много повече общи неща, отколкото лични. В този труден и сложен живот по-добре е да бъдем обединени, отколкото разделени.
– Няколко въпроса, които често задават зрителите. Първият – има ли нещо нагласено и режисирано в дуелите?
Иван: Краткият отговор е не. Ако имаме поне малко мозък, ние не бихме компрометирали цялата си кариера, нагласяйки нещо толкова безсмислено като дуелите. Второ, ако има нещо такова, то много бързо ще излезе наяве. И трето, за да се правят такива неща, човек трябва да има мотив. Няма нито един сериозен мотив, който да ни накара да нагласим нещата.
Андрей: Повярвайте ни, не само за нашето, а и за всички подобни предавания на продуцентите им е напълно безразлично кой ще спечели. Продуцентите искат единствено да им е успешно предаването, а не да го дискредитират. Няма нито един продуцент, откакто има комерсиална телевизия в България, който да е искал да манипулира предаването си.
Иван: Балансираме игрите да са трудни и интересни, защото един от тях ще вземе 100 000 лв. Затова искаме до краен предел да ги изморим, за да си ги заслужат, но без да рискуваме здравето им. Наградата минава през гласуване чрез три мобилни оператора и още куп сита, какъв скандал би станал, ако има нещо нагласено, а и заслужава ли си?!
– Хората се вълнуват защо продукцията не взима сама решение да отстрани даден участник за нарушаване на правилата, а оставя фермерите да решават това…
Андрей: Когато има нарушение на формалните правила, а именно физически контакт, както беше с Гечо, решението го вземаме ние, а не участниците. Аз само попитах три пъти Валерия имаше ли удар и взехме решение да излезе, дори и да не искаме. В случая с Радо нямаше формално нарушение и тъй като играта бе в напреднал етап, оставихме участниците да вземат решението.
Иван: Радо напусна играта по свое собствено желание. Той знаеше какво ще решат всички участници и взе сам решението си.
– Какво да очакваме в последната седмица, ще има ли изненади?
Иван: Е, винаги има изненади, но не можем да ги разкрием. Очаквайте много дуели, неочаквани обрати и за първи път в събота ще има не четирима, а шестима финалисти.
– Една водеща на сутрешен блок бе казала, че с екранния си партньор се чувстват като един човек. Вие двамата толкова години сте заедно, чувствате ли се като един човек понякога?
Иван: За съжаление все по често ние двамата се чувстваме като половин човек (смее се).
Андрей: Има нюанс, защото ние не сме се събрали от работата, а сме приятели от малки.
Иван: Не е нюанс, това си е основна постановка. Всъщност ние не се чувстваме успешни, защото е трудно да се каже какво е да си успешен. Но приятелството много повече помага, отколкото пречи.
– Игралният филм за Гунди, който подготвяте, ще го бъде ли?
Иван: Филмът за Гунди ще се снима и ще излезе в края на 2023 г. Годината, в която щеше да навърши 80 години. Така че филмът ще се случи, а дали ще го бъде – аз го тълкувам дали ще е хубав. Това е въпрос на късмет, но ние ще направим всичко възможно да стане много хубав.
Андрей: Това ще е велик момент, защото Аспарухов не е само на феновете на “Левски”, а национална фигура и мит за всички българи, така че ще се постараем този филм да намери място в историята.
Страницата подготви Анатоли ПЕТРОВ, сн. Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново