Ирена Стасинопулу – от мечтата да бъде следващият Шлиман до кандидат за кмет на Велико Търново

Публикувано на чт, 19 окт. 2023
1573 четения

Да се занимава с археология, да открие своята Троя и да се превърне в следващия Хайнрих Шлиман, това била детската мечта на Ирена Стасинопулу, която днес е известен адвокат във Велико Търново и кандидат за кмет на старата българска столица. И може би, за да даде шанс на мечтата й, съдбата я отвела в Гърция, където Ирена останала достатъчно дълго, за да изживее голямата си любов, да научи езика перфектно, да опознае културата, да обикне страната и хората и да осъзнае, че щастието черпи сили от корените. Затова се върнала у дома и тук пъзелът на обстоятелствата се подредил така, че тя се посветила на адвокатурата.
„Решението да се върна у дома, в родното ми Велико Търново, беше едно от най-важните решения в живота ми. Взех го бързо и без колебание и нито за секунда не съм съжалила за това. Обичам Гърция, още повече че там ме отведе любовта. Семейството на моя бивш вече съпруг ме посрещна с отворени обятия, позволиха ми да ги опозная и да стана част от тях, а повярвай ми, това никак не е лесно. Родовата принадлежност е от изключително значение за гърците и те до ден днешен живеят така. Събират се всяка неделя, празнуват заедно, спазват правила, които ние отдавна сме загърбили. Но аз съм свободен дух и точно в тези порядки се усетих вързана. Когато се върнах тук, разбрах колко по-лесно ми е да дишам“, разказва Ирена Стасинопулу. Само за няколко минути тя запълва пространството с куп истории, после признава, че това лято, след близо десетина години, се върнала в града, в който живяла – Каламата.
„Каламата е град като Велико Търново – аристократски град. В момента, в който влязохме в града, се почувствах така сякаш никога не съм го напускала. Същият град, същите порядки, като да е застинал във времето. Аз сигурно съм пристрастна, защото обожавам Велико Търново, но всеки път, когато се върна тук след някое пътуване, си давам сметка колко жив е градът ни. Въпреки усещането, че е бездомен, неподреден, хаотичен, мръсен, изоставен от тези, които би трябвало да се грижат за него, хората тук са вдъхновяващи. Градът се развива, защото хората се развиват. Понякога си мисля, че се борим с вятърни мелници, уморяваме се от тази предварително обречена битка, някои се предават и напускат и града, и България, но аз не бих могла да си тръгна“, признава Ирена Стасинопулу.
И как би могла, след като корените й по майчина линия тръгват от тук. Тя също е родена във Велико Търново, пораснала е в центъра на града. Учила е в ОУ „Патриарх Евтимий“ и след това в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“. Възпитаник е на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където е завършила и двете си висши образования – история и право. Именно в университета срещнала бъдещия си съпруг. Казва, че първата среща и за двамата била съдбовна, а любовта им – мигновена. После пътищата им се разделили, но двамата запазили прекрасни отношения, а красивият плод на тази любов е дъщеря им Вилелмини.
„Освен щастлива любов и дъщеря ми, Гърция ми даде различна гледна точка към живота, промени виждането ми към света. Когато заминахме, тук бяха тъмните и тежки първи години на 90-те. Там беше друго – консервативно общество, в което жените не работеха, а само се грижеха за дома и децата. Взех си от това другото много поуки и философия за живеене, а и станах отличен кулинар“, усмихва се Ирена.
Тя се върнала във Велико Търново през 2002 г., за да поднови личната си карта. Колегите й я убедили да довърши юридическия си стаж и толкова я харесали, че веднага й предложили работа. И така до днес Ирена Стасинопулу е адвокат по граждански дела.
„Понякога това са изключително тежки дела. Срещам се с хора, които попадат в социално уязвими групи. Напоследък все по-често работя с жертви на домашно насилие, а това е жесток омагьосан кръг, от който трудно се излиза. Това са изключително тежки дела, които винаги преживявам. Но обичам да бъда адвокат, защото, колкото и да е труден някой казус, когато стигна до решение и видя успокоени и удовлетворени хората, зная, че има смисъл. За мен денят е пълноценно изживян, когато съм направила поне едно добро на поне един човек. Ако той предаде нататък, е още по-красиво“, казва Ирена Стасинопулу.
И допълва: „Ролята на адвокатурата е да бъде коректив на всяка власт. Да следим дали властта спазва правото и закона и да не мълчим, когато има нарушаване на гражданските права. Затова се чувствам на мястото си и приемам работата си като призвание. Научих се да слушам хората, но понякога се чувствам безсилна, защото като адвокат мога да реша конкретен казус на конкретен човек, но като управник ще мога да решавам проблемите по-глобално“.
Името на Ирена Стасинопулу е свързано с един от прецедентите в българската съдебна практика и стана национално известно преди 10 години, когато турски тир катастрофира край Дебелец и разсипа цистерна със стирол, обгазявайки населението на града. Тогава тя застана на страната на хората и помогна на над 3500 души от Дебелец да получат обезщетение, след като бяха принудени да се евакуират.
„Никога няма да забравя тези хора. Когато започнах да работя с тях, те не вярваха, че е възможно да бъдат справедливо овъзмездени за претърпените от тях страх, болки и паника при евакуацията. Заех се с тези дела, защото смятам, че хората трябва да си търсят правата. Обикновеният човек в много случаи не знае докъде и как може да потърси защита, често се сблъсква с тежка административна машина и се предава“, споделя Ирена Стасинопулу.
Когато получила предложението да се кандидатира за кмет на Велико Търново, Ирена Стасинопулу споделила това първо с дъщеря си. Тя я погледнала, помълчала няколко секунди и казала „Ти можеш“.
„Аз наистина мога. Не мисля, че мечтата ми да живеем в по-чист, по-подреден и уютен град е утопия. Вярвам, че с качествен и отдаден екип това е постижимо. Тъжно ми е, когато вървя по улиците и чувам търновци да казват, че живеят с усещането, че градът е изоставен, занемарен, мръсен, напрегнат и хаотичен. А Велико Търново може да бъде по-чист, подреден и уютен град с по-добра инфраструктура и с истинска организация на движението, при която паркирането да не е битка, а нормална дейност. С повече паркове, които да ни осигурят още въздух. И с по-често миене на улиците, защото само на 22 март и на 22 септември не е достатъчно. Вижте маркировките ни какви са. Но какви да са, когато автомобилите са толкова мръсни! Колко време още можем да живеем в мръсен и неприветлив дом? И понеже съм повече от 10 години член на БСП за мен социалната тема е от изключително значение. Една от каузите ми като кмет на Велико Търново е с екипа ми да разработим план за повишаване на доходите.
Време е да подредим дома си! Затова гласувайте! Важно е да гласуваме, защото така заявяваме гражданската си позиция и така гласът ни се чува“, категорична е Ирена Стасинопулу.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново