Император Нерон, сенатори и гладиатори посрещна античният град Нове край Свищов

Публикувано на пн, 10 юни 2019
138 четения

Античният град Нове оживя, посрещайки император Нерон, сенатори и гладиатори от далечен Рим. Легионери, варвари и виртуозни конни ездачи разположиха своите лагери в пределите на селището. Те пристигнаха в Свищов от три държави за 15-ия фестивал на античното наследство “Орел на Дунава”.
Традиционният културен форум предложи хляб и зрелища на всички, които посетиха крайдунавския град. Освен битки, театрални и музикални изпълнения, зрителите опитаха кулинарни изкушения от древността. Малки и големи успяха да се потопят в онази епоха, благодарение на възстановчиците от Италия, Румъния, Молдова и България. Показани бяха обичаи, занаяти и ритуали. Звук на древноримски автентични музикални инструменти огласяше местността. Близо 200 реанактори тази година участваха в събитията и игрите, като публиката също се включваше в някои от тях. Интересът с всяко изминало издание на фестивала е все по-голям, споделиха организаторите.
“Ние идваме тук от 9 години и много ни харесва. Пеем, танцуваме и представяме древни римски обичаи. Трудно е да наречем тези обичаи просто римски, защото в тях има частица и от траки, славяни, прабългари и други, живели по тези земи”, разказа ръководителката на румънската група Nimfele Dace.
Кулинарното състезание бе едно от най-атрактивните за публиката. Всички искаха да опитат вкуса на античната кухня. В кулинарната надпревара взеха участие 4 отбора – домакините от Първи италийски легион, група 11-и Клавдиев легион от сърцето на Рим, 13-и близначен легион и групата от град Яш. Петчленно жури, начело с Мастър-шеф Божана Кацарова, оцени уменията им и даде тежката си дума. За най-добър вкус наградата грабна румънската група. Италианската спечели отличието за автентичност на предложените ястия, а българската трапеза бе отличена за най-голямо разнообразие от храни. Румънските готвачи спечелиха приза за отдаденост и отношение към приготвените ястия. Вотът на публиката отреди на първото място да застанат Gruppo Storico Romano от Италия.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново