Художествена галерия “Борис Денев” във В. Търново отново посреща посетители

Публикувано на чт, 9 сеп. 2021
467 четения

Художествената галерия “Борис Денев” във В. Търново отново отвори врата за посетители. Културната институция в старата столица вече е част от тематичен туристически маршрут “Изкуство и култура”, създаден чрез реализацията на проектa “Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма”. Той се реализира в продължение на 30 месеца и беше изпълнен в партньорство между Общините В. Търново и Калафат и Фондация “Лице за изкуство и култура” – Плевен.
Проектът е на стойност над 1,487 млн. лв., от които финансирането от ЕС е 1,264 млн. евро. Около 800 000 евро от този бюджет разходва Община В. Търново. Със средствата беше направен основен ремонт на галерията и цялостна реставрация на фонда ѝ. Направени са и няколко стъпки, с които да бъде популяризирана като елемент от туристическия продукт не само на старата столица, но и като основен елемент от един комплексен туристически маршрут, локализиран в трансграничната зона. Той включва редица културни институти, като се фокусира върху областите Долж в Румъния и Видин, Враца, Монтана, Плевен и В. Търново от българска страна.
Идеята за проекта датира отпреди повече от 4 г. и е по предложение на Фондация “Лице за изкуство и култура” и Община Калафат, със съдействието на Община Видин. След кандидатстване за финансиране пред Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014-2020 г. проектът е одобрен. “Едно от най-значимите постижения на проекта е реновирането на ХГ “Борис Денев” и нейния фонд. До този момент тя оставаше в периферията на останалите туристически обекти, които Община В. Търново предлага, а сега може достойно да заеме място до останалите музеи, без да има притеснение за интериора, реставрацията и подредбата на изложбените зали. В рамките на последните 3 месеца е реставрирана почти цялата постоянна експозиция на галерията, наброяваща около 200 творби на различни художници”, разказа Габриела Антонова, директор на Фондация “Лице за изкуство и култура”.
Основните дейности, които включваше реконструкцията на сградата, бяха въвеждане на мерки за енергийна ефективност и подобряване на интериора. Сменена е дограмата, монтирано е енергоспестяващо осветление, внедрени са отоплителна, охладителна и вентилационна инсталации. С приложените мерки не се променя съществуващата фасада, функционалното разпределение и интериорно решение, като е запазен автентичният вид на сградата и вътрешността ѝ. Обособени са пространства за архив, провеждане на уъркшопи и семинари, за превръщането на галерията в място за културен обмен и притегателен център за обмен на практики в областта на модерното и класическо изкуство.
Обновената сграда беше открита за посетители с тържество и Ден на отворените врати. За съжаление, заради наложените ограничения във връзка с противоепидемичните мерки предвидената програма “Изкуство и култура в градска среда”, планирана във връзка с представянето на реновираната галерия, няма да се проведе в пълния си вид.
“Тази галерия е знакова за В. Търново като сграда, но тя беше и повод за политически и експертни полемики. Това е нещо добро, защото всички успяха да изкажат своето мнение и бе обърнато внимание на направените забележки. Сега виждам, че се е получила една прекрасна сграда, достойна за културно средище. Вече има експонирани 250 картини и икони, а в хранилището още около 5000 творби, които поетапно ще бъдат представяни”, каза зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Той припомни, че галерията има своето историческо значение за града и в нея са изложени картините на бележити художници, сред които е и покойният му приятел и колега Ганчо Карабаджаков.
“Чрез този ремонт галерията вече отговаря изцяло на статута си на пазител на нашето културно наследство. Тя е изключително хубава и спретната. Вече имаме и обновени фенери около нея, както и часовници от трите страни на фасадата ѝ, които са останали нереализирани още от нейното създаване. Вярвам, че галерията сега ще стане по-добро място, средище за изкуството, за събития и най-вече място, което да привлича младите хора”, каза Мартин Митев, директор на ХГ “Борис Денев”. Той благодари на ръководството на Регионалния исторически музей за предоставените икони, с които е обновен фондът на културната институция.
На тържественото откриване присъстваха още Станислав Николов, зам. областен управител на област В. Търново, представители на екипа, реализирал проекта, общински съветници от ВТОС, представители на туристическия сектор, на културни институции и организации от В. Търново, преподаватели от Факултета по Изобразително изкуство на ВТУ и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново