Хората от Дебелец казаха „не“ на складовата база за птичи тор

Публикувано на вт, 23 апр. 2024
1450 четения

Гражданите на Дебелец се обявиха категорично против изграждането на склад за птичи тор в населеното място. Опасенията им са, че това ще доведе до ежедневно замърсяване на въздуха в града им. На общоградско събрание в препълнената зала на читалището, свикано от кмета Снежана Първанова, дебелчани изразиха единодушното си несъгласие за реализирането на проекта.
Преди няколко дни стана ясно, че в РИОСВ и в Община В. Търново е внесено инвестиционно намерение за изграждане на складова база за производство, преработка и съхранение на палетизиран птичи тор. Базата ще бъде разположена върху територия от 2,9 дка площ. Избраното място не попада в рамките на защитени зони, а отдалечеността му е на 1,39 км по права линия западно от населеното място. Предвижда се в склада да се обработват по 30 тона птичи тор на денонощие, което прави 900 тона месечно.
На срещата дойде инвеститорът Калина Широкова, която се опита да защити намеренията си пред дебелчани. „Няма да се прави завод, а селскостопанска постройка, в която ще бъде разположена инсталация за сушене на тор. Ние в момента имаме площадка, която е законна, и на нея можем да събираме тор от нашата ферма. Тя обаче никога не е използвана, досега изнасяхме торта с камиони в Монтана. Имаме специални филтри, а и е само сушене, аз не мога да си позволя да работя в отровна среда. Във В. Търново и в околностите има голям проблем с миризмите заради торенето на нивите, но миризмата не е от нас, а от земеделците, които торят нивите си“, заяви тя.
Думите й обаче бяха посрещнати остро от присъстващите с въпроси защо не си направят склада в Монтана, а дебелчани трябва да дишат всичко това. Александър Воденичаров, представител на консорциума, който произвежда такива съоръжения, обясни, че това са два контейнера, които се затварят херметично. Имат един вход, в който извадената от халетата тор трябва да мине 500 м и той се затваря, отива до сушилна камера, водата се изпарява и кондензира, а въздухът после минава през филтри. Изсушената маса се гранулира и изсипва в херметични чували и се извозва“, заяви Воденичаров.
„Не е вярно, че целият процес е херметизиран. Там е пълно с химикали – азот, фосфор, сяра… Тази технология в много държави е спряна, защото има топлинен процес, при който се изпаряват газовете. Изпарявайте колкото си искате, но поне на 50 км оттук. Не ви мирише, защото ви мирише на финикийски знаци“, репликира инж. Найден Рачев.
„Откакто птицефермата съществува, в град Дебелец мирише на лошо. И след като дори от нея е така, разумно ли е да правим и депо за тор… Не правете в града ни този завод, направете го където няма хора. Нито един гражданин от Дебелец не иска това депо!“, категоричен бе един от присъстващите.
Мнозина от хората дадоха примери, че такива ферми по света се правят само извън населените места. „Дали тази ваша „така успешна инвестиция“ може да се направи примерно във Франция на километър от населено място? 10 години ви работи фабриката, досега ви беше изгодно да карате торта до Монтана, а сега вече ви стана неизгодно“, реагира жена от Дебелец. „Живял съм в САЩ и Англия, фермите са от 20 до 50 км извън селищата, за да не вредят на хората. Защо се прави в града? Не си играйте с дебелчани!“, предупреди друг от присъстващите.
Хората подчертаха, че това е само на 1 км от стадиона, където играят всички деца, и най-големия парк в Дебелец, където лятото всички търсят спасение от жегите. Упреците им бяха още, че инвеститорите са дошли на срещата само с голи приказки, без да представят подробно намеренията си. Опасенията им са, че приеме ли се веднъж решението за депото за птичи тор, те ще бъдат законово лишени от възможността да търсят правата си.
Кметът Снежана Първанова завърши общоградското събрание с въпрос: искате ли този проект да бъде изграден, на което получи дружен отговор „Не!“ Тя оповести и резултатите от направената в последните дни подписка, в която са събрани 1600 подписа против планирания склад за преработка на тор. Представители на РИОСВ на общоградското събрание обаче така и нямаше. „Поканих официално техни експерти, но не дойдоха. Аз като кмет изцяло заставам зад позицията на хората, ще пратя подписката и протокола от събранието на РИОСВ, оттук нататък предстои тяхното становище“, завърши Снежана Първанова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново