Хижа “Божур” – една възродена емблема за Горна Оряховица

Публикувано на вт, 8 Ное. 2016
10747 четения

Васил Апостолов е приел присърце грижата за сградата и цялата местност.

21-годишен компютърен инженер е стопанин на обекта, който е любимо място за отдих и разходка

Едно от емблематичните за Горна Оряховица места – хижа “Божур”, вече е изцяло обновена и посреща своите гости в уютна обстановка, спокойствие и нови стаи. “Красивата и живописна местност Божур поляна ненапразно е избрана за мястото на хижата, защото целият район е обсипан с червен божур. Тук през пролетта всичко е разцъфтяло и мирише страхотно”, разказва ни директорът на общинско предприятие “Младежки дейности, спортни имоти и прояви” в Горна Оряховица Петя Богданова.
Постройката е обновена както отвън, така и отвътре. В основната сграда са разположени 6 спални помещения, които могат да поемат до 20 човека. Стаите са с по две, три и четири легла. Има баня и санитарен възел. Всички те са ремонтирани и освежени. Мебелите са нови, всяка стая е оборудвана с климатик. Леглата са постлани с нови спални комплекти и всеки може да дойде на излет или пикник за уикенда, или по-дълго.
Сградата е обновена със 79 000 лв. Половината от средствата са осигурени по проект “Красива България”, а останалите са съфинансиране на Общината.
Пред самата хижа е изградена беседка за отдих, има много пейки, а за децата има няколко катерушки и футболно игрище.
До хижата се стига по асфалтирана пътека, тръгваща от спортната зала в железничарския град. Тя е разположена на 450 м над морското равнище и във всеки сезон омайва с даденостите си.
Няколко екопътеки водят до Божур поляна, манастира “Св. пророк Илия” и местностите Камъка, Чуруковец и Чешмата. Маркирана пътека към хижата има и от Велико Търново, по пътя за Арбанаси.
На метри от основната постройка са столовите помещения, където могат да се нахранят около 150 човека. Всеки трябва да си носи храна и напитки за гощавката, но тук може да си ги разпредели на порции, казват стопаните. Има много желаещи, особено съботите и неделите винаги има посетители, допълва Петя Богданова.
Макар и в делничен ден, в това се увери и екипът на “Янтра ДНЕС”. По пътя срещнахме над 20 човека, решили да оползотворят свободното си време сред красивата природа.
От 5 месеца насам хижар и стопанин е 21-годишният Васил Апостолов, който на драго сърце приел бойната задача да се грижи за поддържането на сградата и поляната в приветлив вид, нищо че по образование е компютърен инженер. Момчето ни разказва, че гостите са много дружелюбни и пазят хижата в много добър вид. Нямаме проблеми с хората, надяваме се така да си остане и занапред, допълват хижарите. Компания му правят две котки и две кучета, които съжителстват помежду си в мир и разбирателство.
Първоначалната идея за построяване на една красива хижа в крайградската зона на Г. Оряховица е на Йонко Узунов. Той е горнооряховчанин, който с цялата си душа и сърце обича родния си град, природата и неговото желание било тази хижа да остане един скъп спомен за живеещите в района. За тази цел Йонко Узунов събира група ентусиасти и основават организационен комитет, който единодушно решава, че Божур поляна е мястото, което спокойно може да се превърне в туристическа дестинация, спомнят си възрастни жители на града.
Групата от комитета започват да събират средства само от граждани, без участието на държавата. Сред по-заможните дарители са били Стефан Раев, Стефан Стефанов, Евстати Арнаудов, Панайот Тотев, Тодор Щирков, Косю Камбуров и десетки други граждани. За извозването на строителните материали безвъзмездна помощ са оказали Васил Кърджилов и Драган Дончев, които ги транспортирали с техните камиони. Димо Рогев е помогнал с направата на план и чертожната документация, както и изчисленията за необходимите материали. Най-голяма заслуга при строителството имал д-р Асен Кънев, който подсигурил работниците чак от дряновското село Ганчовец.
Според преданието, в действителност един ден той слиза пеш от строежа до града, накуцвайки с единия крак, за да купи гвоздеи от магазина на Божидар Лукич. След това с раница на гърба, през местността Чуруковец доставя гвоздеите на строежа, пазят архивите на хижа “Божур”.
Официалното откриване на хижата било на 8 юни 1947 г., пред многобройните граждани като специален гост от София пристигнал и тогавашният министър на народното здраве Рачо Ангелов. Лентата прерязал заедно с околийския управител на Велико Търново по онова време – Тодор Маринов. Две десетилетия по-късно към сградата са построени туристическа столова и спални помещения. През май 1989 г. е бил построен и заслон със средства на общината.
Документите разказват, че през 2004/2005 г. Община Горна Оряховица е извършила основен ремонт на материалната база. Така през 2006 г. общината става стопанин на хижата, която получила от Туристическо дружество “Камъка”.
Това са райски кътчета, много ги харесваме и тачим, споделят пред “Янтра ДНЕС” жителите на Горна Оряховица. Докато се разхождаме по застланата с листа пътека, срещаме баба Латинка Каравашка с нейна приятелка. Възрастните дами всеки ден извървяват няколко километра, за да се наслаждават на райското кътче. Казат ни, че го правят за здраве и това е тяхната “зелена таблетка” и тайна за дълъг живот.
Днес повече отвсякога местността “Божур поляна” с едноименната хижа са привлекателни за отдих и социален туризъм на жителите и гостите на железничарския град. По празници и почивни дни гостите са не само от региона, но и от цялата страна.
Стажант-репортер: Стефан НАНКИНОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново