Грета Георгиева: Новите детски градини във Велико Търново улесниха живота на много родители и стимулираха учителите

Публикувано на пн, 16 окт. 2023
999 четения

Велико Търново е единственият град в Централна България, в който днес се строят нови детски градини и това се случва след близо 40 години застой. По време на мандатите на Даниел Панов като кмет вече имаме „Шареният замък“ и новият корпус на ДГ „Здравец“ – общо за над 160 деца. Още по-радостното е, че усилията на Общината продължават в тази насока и през 2024 г. започва строителството на трета нова детска градина за 150 деца в кв. „Картала“. Всичко това улеснява живота на стотици великотърновски семейства, привлича млади семейства в града и региона и стимулира работата на педагозите и персонала. Това казва Грета Георгиева, учителка в детска градина „Слънчев дом” и кандидат за общински съветник в листата на ГЕРБ.
Младата жена е родена във Велико Търново. Семейна е, има две деца. Завършила е бакалавърска степен по специалност „Икономика на туризма“ във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и има магистратура по специалност „Международни икономически отношения“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Придобива и магистратура по „Предучилищна и начална училищна педагогика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Училищата и детските градини във Велико Търново с инвестициите в образователната инфраструктура са за пример в цяла България и ще бъде напълно необосновано някой да оспори този факт, категорична е Грета Георгиева и посочва, че модернизираните учебни заведения в града и общината вече са над 20, а над 90 % от тях са обновени през трите мандата на Даниел Панов като кмет.
Сред основно ремонтираните детски градини са: „Ален мак“, „Рада Войвода“, „Соня“, „Пролет“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Ивайло“ и др., изрежда младата учителка.
Тя си спомня времето, когато заради недостиг на места, децата в една група в детските градини надвишавали 40. „Сами може да прецените какъв проблем е това както за учителите, така и за персонала в градините. Немислимо беше един педагог да успее да обърне внимание на всички деца, като се има предвид и това, че във всяка група има и поне по едно дете със специални образователни потребности“, посочва Георгиева.
След като се построиха новите детски градини, от 1 септември тази година максималният брой на децата в една група е 25. Така работата на педагозите беше много облекчена. Радостен е фактът, че е повишен броят на психолозите и това е особено важно за децата, нуждаещи се от ресурсно подпомагане, казва детската учителка. Досега един психолог работеше в три детски градини, припомня тя.
Грета Георгиева се надява, че ще бъде увеличен и броят на логопедите, защото, за съжаление, дългият престоя на децата пред компютри, таблети и телефони се отразява и на техните говорни способности и все по-често се налага намесата на специалист за тяхното развитие.
В момента родителите са освободени от такси, те не заплащат и нищо за образователните книжките и помагалата, така че единственото им задължение е да водят редовно децата си на градина, посочва педагожката.
Грета Георгиева е наясно, че въпреки огромните усилия на Общината и кмета, има още много проблеми за решаване в сферата на детското образование, но нищо не може да стане с магическа пръчка.
Нейната и на колегите й надежда е, че скоро все повече детски градини ще бъдат оборудвани с мултимедийни системи, които допълнително биха подобрили нивото на образователния процес.
Освен чисто педагогическите подходи, Грета Георгиева се е посветила и на изследването на нравствените ценности и ценностни ориентири на 5-7 годишните деца и това е темата на нейния дисертационен труд за защита на докторантура в Тракийския университет.
„Работата с децата ме промени изключително много. Тяхната любов е чиста и искрена и ме кара да давам всичко от себе си в професията. На ден в градината казвам толкова много пъти „обичам те”, колкото не съм казвала на собствените си деца“, признава педагожката.
Децата са прекрасни. Не искам да коментирам поведението на някои родители, опитът ми е показал, че децата правят това, което виждат вкъщи. Те са невинни души, които ние изграждаме като личности – така Грета Георгиева призовава родителите да прекарват колкото може повече време с децата си, защото нито една уредена детска градина, ясла и или училище, и нито един учител, колкото и добър да е той, не може да замени родителското присъствие.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново