Гости от Аржентина посрещнаха в Поликраище

Публикувано на ср, 27 сеп. 2023
190 четения

Ружка Митева Николова, президент на Асоциацията на българските дружества в Аржентина, и д-р Густаво Естебан Гергофф Грозефф, преподавател в Националния университет на Ла Плата, провинция Буенос Айрес, Аржентина, посетиха Поликраище по покана на българските учени д-р Марияна Георгиева и проф. д-р Георги Георгиев. Гостите бяха придружавани от д-р Валентин Воскресенски от БАН в София.
За да пристигнат от Буенос Айрес в Поликраище, г-жа Николова и д-р Гергофф бяха пропътували повече от 12 000 км. Те бяха официални гости на тържествата в селото по повод Деня на земеделско-стопанската задруга на Поликраище – Кръстовден, който е официален празник на селото от 1937 г. От уважение към гостите от Аржентина те бяха представени на френски и английски език от проф. Георги Георгиев. Превод на български извършваше д-р Марияна Георгиева. Г-жа Николова и д-р Грозефф с интерес следяха изпълненията на колективите и приготвянето на градинарската чорба в голям казан. За варенето ѝ от рано сутринта се грижеше Тодор Кушев. Той я разбъркваше майсторски с големия си черпак.
Д-р Марияна Георгиева разказа за историята на Земеделско-стопанската задруга в Поликраище и за нейния празник – Кръстовден. Задругата в Поликраище е създадена през 1937 г. въз основа на Наредбата закон за създаване на Земеделските стопански задруги, приет през 1935 г. от правителството на Андрей Тошев. За председател на Задругата е избран Марин Маринов Попхристов. Тя е била най-голямата обществена организация в селото с 1834 членове. Има знаме и участва във всички манифестации, митинги и събития, официални празненства в Поликраище. Участва и в общоземеделски митинги в Търново, Г. Оряховица и др. За празник на Задругата в Поликраище е определен Кръстовден (Въздвижение на светия Кръст Господен) – единият от дванадесетте велики празника на православната църква, честван винаги на 14 септември. За първи път той е празнуван тук през 1937 г. като официален празник на Поликраище. След 9.09.1944 г. Земеделско-стопанската задруга престава да съществува, празникът е забранен и след години започва отново да се празнува под формата на Ден на плодородието.
През 2021 г. Кръстовден, 14 септември – Празникът на Земеделско-стопанската задруга в Поликраище, е възстановен като официален празник на Поликраище.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново