Горна Оряховица е домакин на изложението за младежко техническо творчество

Публикувано на чт, 9 Ное. 2023
174 четения

47 творчески колектива с над 170 участници от цяла България ще премерят сили в седмото издание на изложението Младежко техническо творчество, което се провежда на 9 и 10 ноември в Г. Оряховица. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора, с цел да се засили връзката образование – бизнес.
През 2016 г. по инициатива на Фондация „Милен Григоров“ и с подкрепата на Община Горна Оряховица, Асоциацията на индустриалния капитал, Федерацията на научно-техническите съюзи в България, Ротари клуб и инж. Камен Коцев се проведе първото изложение. Две години по-късно, през 2018 г. изложението има и международно участие. През изминалите шест години свои разработки са представили над 1000 участници, които днес са студенти и продължават да творят.
Преди откриването, основният двигател на изложението инж. Владимир Григоров сподели, че тази година 47 екипа ще демонстрират свои разработки в конкурса. По време на ковид паузата и чрез STEM програмата екипите имаха възможност да поработят повече, затова и разработките са по-сериозни. Журито на конкурса тази година ще има много сериозна работа, каза ин. Григоров. Може би ще се запитате какво кара тези младежи да дойдат тук от всички краища на страната. Те са работили сериозно, мотивирани са и искат да видят оценката за своята работа. А това е и нашата цел – да идват все повече хора, да има повече подготвен ученици, защото в тях е надеждата ни, допълни инж. Григоров.
Интересни и ползотворни дни на участниците в изложението, пожела инж. Марин Антонов – главен секретар на Федерацията на научно-техническите съюзи. Бъдещето е пред вас. Бъдете щастливи, полезни за себе си, семействата си и нашата родина, каза още той.
Гости на церемонията по откриването бяха временно изпълняващия длъжността кметът на Общината инж. Деница Коева, секретарят на Федерацията на научно-техническите съюзи Марин Антонов, инж. Росица Илиева от МОН, началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева, Пенка Игнатова, директор дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново, инж. Петя Богданова, директор на Общинско предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“, директори, учители и ученици от цялата страна.
Разработки, приложими в различни области на живота, показват участниците в изложението. Община Горна Оряховица е представяна от няколко екипа, логистична подкрепа оказват представителите на Горнооряховския младежки парламент. Обувки с пиезо генератор и водно-електрическа турбина, представят екипите на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Проектът на учениците от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ е многолистов рекламен календар, като краен полиграфически продукт в направление „Аудиовизуални и медийни продукти“. Календарът представя хронология на професионалната гимназия, как се развива през годините, какви професии се изучават и е атрактивен рекламен подарък, показващ дейността и успехите на училището. Отборът на ПТГ „Васил Левски“ представя електрически велосипед. На обикновен велосипед е монтиран електромотор, захранван от електрическа батерия и управляван от електронен контролер. Може да се използва само като велосипед, като хибрид и с изцяло електрическо задвижване. Лаборатория за проверка на двигателните, умствени и психически качества на човек, показва екипът на СУ „Вичо Грънчаров“. Разработката с успех може да се използва в часовете по биология, анатомия, природни науки. С помощта на 3Д система, учениците могат да обстойно да разглеждат, да правят разрези, да наслагват, да преместват изучаваните от тях обекти. Свои модели на изложението демонстрират и Клуб „Моделист“, Клубът по роботика за деца и „Елимекс“.
Интерес предизвика и ретро кътът, където е изложена техника от миналото.
Всички разработки, показани в двата дни на конкурса ще бъдат оценявани от жури, което ще разпредели и наградите сред победителите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново