Голям спад в броя на незаписаните деца в образователната система бележи областта

Публикувано на вт, 21 Ное. 2023
163 четения

Голям спад в броя на незаписаните деца в образователната система бележи област Велико Търново в последните 5 години. Това стана ясно на среща в Регионалното управление на образованието в старата столица, на тема „Съвместната работа на институциите по обхващане и включване на децата и учениците в образователната система – успехи, проблеми, предизвикателства“. На нея присъстваха училищни директори, експерти от ОД на МВР, Службите за социално подпомагане и др.

Срещата бе открита от Розалия Личева, началник на РУО – В. Търново, която очерта постигнатото и предизвикателствата по темата. От 2018 г. до сега, по този механизъм в региона 56 екипа с представители на различни институции работят активно с родители,  ученици и учители, като най-сериозният им ангажимент е обхождането на домовете на деца и ученици от 4 до 16-годишна възраст, застрашени от отпадане. Според информацията, събраната от тях, към момента за актуализация дали са в чужбина подлежат 883 млади хора в областта. От тях 206 са от В. Търново, 272 в Г. Оряховица, 197 в Павликени, 66 в Златарица, 59 в П. Тръмбеш, 64 в Стражица и 15 в Сухиндол. Добрата новина е, че за пет години от 639 незаписани в системата на образованието деца в момента те са 21 за цялата област. В това число 12 са до 7 годишна възраст, а 9 са учениците. През 2018 г. до 7-годишна възраст незаписаните са били 536, а учениците – 103 в цялата област. Преди пет години, когато е създаден механизма за обхващане и включване на децата в образованието, екипите е трябвало да обхождат над 6 600 адреса на деца, за които е имало данни, че родителите са в чужбина, а към края на тази година адресите са 895.

На срещата присъства и Валентин Михайлов, зам.-областен управител на В. Търново, който отправи приветствие към участниците. По думите му съвременната образователна система е изправена пред редица предизвикателства, като едно от най-големите от тях е именно отпадането на деца и ученици от нея и особено на тези, които са в риск. „Това е проблем не само за тези млади хора и семействата им, а и за цялото общество. Очевидно е, че не приобщаването от ранна детска възраст крие огромни рискове за цялата демографска структура – от социализирането до навлизането и оставането на пазара на труда“, посочи Михайлов. Той подчерта, че държавата и институциите полагат усилия, които дават резултати. Но това е процес, който трябва да се надгражда с търпение, упоритост и още по-мотивиращи мерки. Михайлов посочи, че в лицето на Областната администрация институциите, които работят по механизма за обхващане на младите хора в образователната система, имат съмишленик и партньор.

Николай ВЕНКОВ
сн. ОУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново