Голям интерес предизвика представянето на новата книга на Ивинела Самуилова

Публикувано на чт, 2 Ное. 2023
256 четения

Голям интерес предизвика премиерата на новата книга на Ивинела Самуилова “От върха на перото” във В. Търново. Представянето беше в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, между творбите от Международното биенале на църковните изкуства, което добави допълнителна емоция върху автора и неговите читатели, присъстващи на срещата.
“Новата книга на Ивинела е много интересна и изключително продуктивна като мислене. Дадох си сметка, че градове като В. Търново, Пловдив, Рим, Париж, които имат своята история и културни натрупвания, по някакъв начин осветяват пътя на твореца. И тези, които могат да усетят полъха на историята и на духа, оставен от предците, могат да напишат подобни книги”, каза Стойо Вартоломеев, управител на издателството, под чийто знак излизат всички творби на Самуилова. “Не мога да си представя как такава книга би се появила, ако Ивинела не беше учила във В. Търново, и то богословие, за да успее да види голямата тайна на словото и божествената енергия, която блика от него”, каза още издателят.
“Майката на Ивинела смята, че това е най-хубавата книга, която дъщеря ѝ е писала, а аз смятам, че тя е и най-откровената нейна творба. В нея най-силно виждам душата и същността ѝ”, каза главният редактор на издателството Даниела Атанасова, която също присъства на срещата в старата столица.
“Като православен богослов и български автор, смятам, че тази книга е най-важната ми. Много се радвам, че един период, който ми помогна да оформя мирогледа си и да отговоря на младежките си търсения или поне ми зададе посоката, е пребиваването ми във В. Търново”, каза Ивинела Самуилова, която добави, че този град ѝ е любим и е преобразяващ по някакъв начин за тези, които търсят това преобразяване.
Желанието на авторката е в книгата си да говори за светостта, като я свърже със съвременния човек, отдалечаващ се все повече от нея. За да го направи по един по-различен начин, тя решава да използва темата за калиграфията и стремежа към съвършенство. Според нея там е не само словото, но също красотата и духовността. “Не само човек изписва буквата, а и буквата изписва човека”, пише в книгата си тя. Освен че отправя вдъхновяващо послание, този роман напомня деликатно и за отговорността ни към нашите деца.
На представянето на книгата присъстваха писатели, преподаватели, учители, художници, както и доц. Пеньо Пенев от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, който е основен консултант на Самуилова по темата за калиграфията.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново