Гладиатори, варвари и римски легионери превземат Свищов

Публикувано на чт, 6 юни 2019
90 четения

Гладиаторски боеве и битки между варвари и римски легионери ще радват свищовлии и гостите на града този уикенд. Такова мащабно зрелище се прави за първи път на територията на България. Огнено шоу, ритуали и демонстрации на легионери, виртуозна конна езда, представяне на театрална трагедия, древни изкуства и занаяти и много други атракции са подготвили организаторите на Фестивала на античното наследство “Орел на Дунава”. За малките фенове на историята ще са отворени ателиета и работилници. В тях те ще могат да се докоснат до антични занаяти и приложни изкуства, настолни игри от древността, военна подготовка и др. забавления. Над 220 реанактори от България и чужбина ще вземат участие във възстановките тази година.
В събота ще бъде представена и античната кухня. Водещ на кулинарното състезание ще бъде Мастър шеф България 2017 Божана Кацарова. Всички приготвени ястия впоследствие ще бъдат предоставени за консумация.
Фестивалната програма започва в петък от 10 ч. и ще продължи до неделния следобед. Събитията ще се провеждат на площад “Алеко” и Античен град Нове.
“По традиция и тази година ще връчим наградата “Златен орел” на заслужили личности. За популяризиране на културното и историческо наследство отличието ще получи популярният поет и музикант Михаил Белчев”, разкри Стефан Проданов, председател на Съвета по туризъм в Свищов. Лауреатът ще изнесе свой рецитал в петъчната вечер на площада в Свищов. Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова е новият носител на наградата за опазване на културното наследство. Изтъкнатият историк и археолог ще я получи от миналогодишния отличен проф. Николай Овчаров.
15-ото издание на фестивала “Орел на Дунава” се организира от Община Свищов, Историческия музей и Съвета по туризъм в крайдунавския град.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново