Галерията в Елена притежава и показва богата колекция от картини и икони

Публикувано на пт, 4 авг. 2023
165 четения

Художествената галерия е най-новият обект на Музея на Възраждането в Елена. Тя е открита на 30 септември 2021 г.. Построяването ѝ е част от проект “Култура във вечността”, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество и реализиран от Община Елена. Той стартира през 2019 г. и приключва през 2021 г. с откриването на галерията, като основната му дейност е възстановяване на изгорялото училище и превръщането му в място, което да приюти богатия фонд от картини и икони, съхранявани дотогава в Музея на Възраждането, без да има възможност да бъдат показвани в по-голямо пространство.
На първия етаж са представени еленските художници, като сред най-бележитите от тях са Йордан Попов и проф. Иван Петров. Има и творци с еленски корени, които не са живели в града като Преслав Кършовски, от съвременните автори могат да бъдат разгледани картини на Стоян Минчев и др., а на първия етаж има и икони, събирани от храмове в еленската селищна система. На втория етаж на галерията са творбите на национално признати, утвърдени и известни художници. Експозицията представя творци от ранга на проф. Светлин Русев, Лика Янко, Борис Денев и др. Освен постоянните експозиции в галерията често се организират и гостуващи изложби на различна тематика, разказва Светослав Петров, главен уредник на Музея на Възраждането в град Елена.
Старото училище, превърнато в галерия, има интересна история. Сградата на това място е съществувала още от 1874 г., когато еленчани канят небезизвестния уста Генчо Кънев от Трявна, да я построи за нуждите на образованието. Сред основните спомоществователи тогава са по-големият брат на Иларион Макариополски – хаджи Христо Михайловски, и хаджи Петко Хаджитодоров. През Освободителната война, при настъпването на османската армия и преминаването ѝ през града, почти цялата главна улица е опожарена, в това число и школото, което е почти изравнено със земята. Поради тази причина то и до днес е известно като изгорялото училище. Впоследствие османските войски събират и съхраняват хранителен запас в храма “Рождество Богородично”, който се намира в близост до школото. Той бил основно от зърно, необходимо за изхранването на армията, но при изтеглянето на войската остава там и еленчани ги продават, а със събраните средства отново викат уста Генчо Кънев, който построява ново, по-голямо училище, разказва Петров. То е открито през 1880 г. с 500 записани ученика и функционира освен като училище и като театрален салон. В края на 20 век за известно време е детска градина и дори център за физиотерапия. Идеята да бъде превърнато в художествена галерия е още от 80-те години на миналото столетие, като тя е на бившия директор на Музея на Възраждането Георги Стефанов. В един момент дори започва реставрация на сградата, но на 14 февруари 1988 г. тя се подпалва за пореден път и отново изгаря, като остават само каменните основи, а на мястото започва да се провежда неделният градски пазар. По-късно постройката е възстановена в автентичния си вид и обем, каменните основи, които се виждат откъм главната улица, и витото стълбище са автентични, а вътрешните пространства са пригодени за нуждите на галерията, посочва главният уредник на Музея на Възраждането в Елена.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново