Гъдуларите от СОУ “Емилиян Станев” с пет награди от конкурс в Русе

Публикувано на ср, 16 мар. 2016
529 четения

С пет награди се завърнаха от Националния конкурс за изпълнители на народна музика в Русе малките гъдулари от СОУ “Емилиян Станев”. Учениците изучават тънкостите на инструмента под ръководството на преподавателката Веска Илиева.
Първа награда в индивидуалното класиране са спечелили Пламенна Пехливанова (3 кл.) и Данаил Йорданов (8 кл). Най-малкият изпълнител на гъдулка Калоян Вашков е бил удостоен с поощрителна награда. Такава е получила и Ванина Пехливанова.
В конкурсната програма децата са се включили и като трио “Веселие” и са се преборили за третото място. Във формацията свирят сестрите Пламенна и Ванина заедно с Данаил Йорданов.
Над 220 деца и младежи от цялата страна са участвали в деветото издание на конкурса в Русе. Председател на журито е бил проф. Милчо Василев, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Впечатлен от таланта на гъдуларите от старата столица, той възкликнал: “Гордейте се с нашата народна музика. Докато ги има тези таланти, ще я има и България!”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново