Г. Оряховица подкрепи каузата на хората с редки заболявания

Публикувано на пт, 1 мар. 2024
35 четения

За първи път Горна Оряховица се присъедини към българските общини, отбелязващи Международния ден на редките болести. На 28 февруари, точно в 13 ч., в знак на съпричастност със страдащите от редки заболявания, във въздуха бяха пуснати “балони на надеждата”. Към организаторите от Националния алианс на хората с редки болести се присъединиха зам.-кметът Петя Иванова, секретарят на Общината Габриела Шилкова, представители на администрацията и граждани. Преди това на площад “Г. Измирлиев”, с подкрепата на Общината бе проведена информационна кампания.
В момента над 300 млн. души в целия свят живеят с рядко заболяване. Те са изправени пред сходни трудности да получат точна диагноза и адекватно лечение. 75% от тези 300 млн. човека са деца, по данни на Националния алианс на хората с редки болести.
С отбелязването на този ден се поставя акцент върху осведомеността на обществото, като целта е да се фокусира внимание към специфичните въпроси, касаещи достъпа до здравни грижи, общата и медицинска помощ, както и професионалната и социална интеграция и независимост на всички засегнати от редки заболявания.
Заедно с Горна Оряховица 23 български общини, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Ст. Загора и др., се включиха тази година в инициативата с различни прояви.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново