Фотографи от Елена с призови места в конкурса “Лицата на Балкана”

Публикувано на чт, 20 юни 2024
262 четения

Стотици гости и участници от шестте балкански града Котел, Гурково, Дряново, Трявна, Твърдица, Елена събра 50-ото юбилейно издание на един от най-старите фоклорни празници “Балканът пее и разказва” на 15 юни в Гурково. Тази година фестивалът се проведе под патронажа на Министерството на културата.
Събитието започна с празнично шествие на самодейни състави и изпълнители от градовете организатори, което завърши пред сградата на Община Гурково, където кметът Кънчо Папазов изпълни церемония по издигане на знамето на фестивала.
Начало на програмата постави хор на Държавната опера в Стара Загора с химна на празника “Хубава си, моя горо”.
На сцената в град Гурково Община Елена се представи с изпълненията на танцов фолклорен клуб “Еленика” към НЧ “Просвета – Разпоповци – 1881”, както и с младия и талантлив акордеонист Николай Николов.
Фотографи от Елена взеха участие и спечелиха призови места в съпътстващия юбилейното издание на “Балкана пее и разказва” конкурс “Лицата на Балкана”. На първо място бяха класирани снимките на Петя Добрева, а на трето тези на Мартин Димитров.
По време на фестивала гостите имаха възможността да разгледат базар, занаятчийски щандове, както и изложбата “От сръчните ръце на българката, в която град Елена участва с прекрасни изделия на една кука. Празнична томбола бе организирана от домакините, за която от Общината бяха изпратени за награди 8 кошници с деликатеси, произведени в Еленския балкан.
В края на събитието миналогодишните домакини от Твърдица предадоха на Гурково летописната книга на фестивала, която винаги остава една година в домакина, който се грижи всичко най-добро по време на празника да бъде запечатано в нея.
Знамето на балканските градове пък прие Ивона Савова, секретар на Община Елена, с думите: “Елена приема предизвикателството да бъде следващият домакин на събитието”.
През 2025 г. празникът отново се връща в Елена, а желанието на всички е “Балканът пее и разказва” да продължи да живее, да се обогатява и да е пример за дълбоките корени на приятелството между Елена, Котел, Гурково, Дряново, Трявна, Твърдица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново