Фолклорният фестивал в Павликени догодина става международен и с приза на Янка Рупкина

Публикувано на вт, 20 юни 2017
369 четения

Близо 1200 изпълнители на северняшки фолклор представиха 110 изпълнения на сцената на народно читалище “Братство 1884” през двата почивни дни в рамките на проведения в Павликени ХХII фолклорен фестивал. Да се изявят тук дойдоха индивидуални изпълнители и състави при читалищата почти от всички краища на Северна България, като преобладаваха тези освен от Великотърновска област, още и от Габровско, Севлиевско, Русенско и чак от далечната Силистра. Председател на журито и тази година беше голямата българска народна певица Янка Рупкина, асистираха ѝ преподаватели по различни дисциплини от националното училище по фолклорни изкуства “Филип Кутев” – гр. Котел.
Фестивалът премина при отлична организация. Проявата е под егидата на кмета на Павликени инж. Емануил Манолов, който по традиция и тази година с удоволствие надяна народния мъжки костюм, за да даде старт на народните надпявания и надиграванията на павликенска сцена. Заедно със секретаря на читалището Петър Петров те пожелаха на участниците да е жива вечно в сърцата им любовта към народното изкуство и отправиха своите благодарности към председателката на журито Янка Рупкина за всеотдайността ѝ към този фестивал.
След приключване на фестивалната програма журито определи най-добрите в различните категории. Сред тях първи места в отделните категории от нашата област бяха присъдени на детска вокална група “От извора” при читалището в Бяла черква при певчески състави под 16-години, индивидуалните изпълнители под 16 г. Виктор Генчев от Център за традиционни и модерни изкуства и Елена Стефанова от В. Търново, клубът за народни танци “Извор” при павликенското читалище при групите за обработен фолклор, групата за автентичен фолклор с ритуала “По жътва” – при читалището в Горна Липница, в която участва и кметът на селото Юлко Палов. Камерният народен оркестър “Болярско настроение” и солистките му при читалището в с. Туркинча бяха отличени с голямата награда на фестивала за цялостно представяне. Още десетки награди за първо, второ и трето място, както и поощрения заминаха към различни краища на страната от павликенския фестивал. Направиха впечатление като цяло изпълнителите от Севлиево, Силистренско и др.
Изводите от павликенската проява са, че българската северняшка песен има своето бъдеще, защото повече от половината участници в нея бяха деца под 16-годишна възраст. Сред тях и откритията на Янка Рупкина – малките Виктор Генчев и Александра Страшилова. А почти всички деца – участници от Севлиево, показаха отлично изпълнение на класиката в жанра – песента на техния съгражданин Борис Машалов “Заблеяло ми е агънце”.
Организаторите на фестивала решиха от догодина павликенският фолклорен фестивал да стане международен! Янка Рупкина дава съгласието си голямата награда на тази надпревара да е статуетка на нейното име. Секретарят на павликенското читалище Петър Петров обяви още, че ще обсъждат с общинското ръководство възможността фестивалът да се провежда на Античния керамичен център край Павликени, който тази година беше отново реставриран в рамките на европроект за 1,5 млн. лева. Ще се дава възможност за участие във фестивала и на професионални изпълнители, защото желаещи за това има доста.
Елка СПАСОВА
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново