Филм за Полски Тръмбеш с премиера по БНТ

Публикувано на пн, 27 окт. 2014
4520 четения

Филмът “Полски Тръмбеш – 17 км път към бъдещето” е първият филм за града, излъчен в национален ефир. Той е част от популярната документална поредица “Световните градове на България” по БНТ 2 и БНТ – “Свят”.
Един млад град крие в недрата си пластове вековна история. Каква е тя и има ли връзка със съвременната летопис от последните 45 г.? Как Полски Тръмбеш се е превърнал в един успешен град от създаването си до днес?
Едно число дава тласък за развитието на Полски Тръмбеш. Изграждането на 17 км жп линия свързва града с останалата част на България. Тази малка крачка отвежда жителите на Полски Тръмбеш и отвъд границите на страната, откъдето те черпят нови идеи, които реализират в собствения си град.
Минералните извори, ежеседмичният пазар, историята на околните села Каранци, Масларево, Орловец, праисторическите могили, възстановките по черепите на цар Калоян, на външния министър на цар Симеон Велики, на Любен Каравелов. Това е малка част от темите, засегнати във филма.
Режисьор е Степан Поляков, режисирал най-популярния филм за град София, “София – Историята на Европа”. Сценарист е Александър Перпелиев, бивш главен редактор на вестник “Дума”. Оператор е Момчил Александров, познат с дългогодишния си опит в испанското кино.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново