Филиалът на Спешна помощ в Павликени стана на 20 г.

Публикувано на ср, 26 Ное. 2014
978 четения

Ръководителят на филиала за спешна медицинска помощ в Павликени Миглена Миронова.

Филиалът на великотърновския Център за спешна медицинска помощ в Павликени отбеляза в поведелник своята 20-годишнина. Да празнуват заедно с тях бяха дошли и шефовете им от Велико Търново начело с д-р Хаджирадева. На тържеството присъства и зам.-кметът на община Павликени инж. Венцислав Иванов, директорката на павликенската болница д-р Ренета Кръстева. Отец Николай освети филиала с пожелания за здраве и добра работа на екипа.
Ние станахме първите в Центъра във Велико Търново, които се обособихме като самостоятелно звено след промените, разказва дългогодишната фелдшерка и ръководител на филиала в Павликени Миглена Миронова. Когато постъпих на работа в началото на осемдесетте години в тогавашната Бърза помощ нямахме почти никаква медицинска апаратура за най-неотложни спасителни дейности, но пък имахме три линейки. Сега имаме апаратура, но само една линейка. С нея обслужваме общо 26 населени места от Павликенска и Сухиндолска общини, обяснява Миронова. Когато стане напечено, търсим линейка от Центъра за спешна медицинска помощ във В. Търново. По-голям проблем са лошите пътища, по които линейките се трошат, и “правилото” да зареждаме гориво само от бензиностанции на “Петрол”, каквито вече няма в община Павликени, споделя тя.
Много се е променила към по-добро за тези 20 години базата на павликенския филиал на Спешната помощ. Ремонти са правени през 2000 и 2012 г., сега обстановката е станала доста по-уютна както за работещия персонал, така и за болните, на които се налага да престоят определено време там. Според възможностите ръководството на Центъра от В.Търново ни оказва достатъчно помощ и подкрепа и не се чувстваме пренебрегнати, категорична е Миронова.
Същността на работата им не се отличава особено от работата на колегите им в цялата страна. Хората започнаха много да боледуват, ние сме една болна нация, твърди Миронова. Най-тревожно е това, че започват да боледуват все повече млади хора.
Ние сме последните мохикани, така нарича себе си и своите още 10 колеги фелдшери все с голям професионален стаж Миглена Миронова. Фелдшери вече не се обучават никъде, а лекари трудно се задържат в Спешна помощ заради ниското заплащане и особеността на работата. И в момента няма лекар в павликенския филиал, но такъв ще бъде назначен през декември. Средната натовареност на филиала за спешна медицинска помощ в Павликени е около 20 случая на денонощие. Тази цифра нараства през почивните дни. Отговаряме на всяко едно повикване – категорична е Миронова. С горчивина споделя, че и техният екип често е подлаган на ругатни и обиди от близки на потърпевши. Тя има 34 години стаж в звеното за Спешна помощ и твърди, че вече е станала добър психолог. Старая се да реагирам адекватно и да овладявам ситуацията. Иначе просто няма да можем да си свършим работата, за която сме тук, казва още тя.
Елка СПАСОВА, сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново