Фестивал на погачата се проведе в Овча могила

Публикувано на пн, 17 юни 2019
999 четения

На 14 юни в свищовското село Овча могила се проведе осмото издание на Регионалния фестивал на българската погача. Форумът се организиран от Народно читалище „Съзнателност 1899“ и кметство Овча могила и бе открит от председателя на читалището и кмет на селото Нели Великова. Тя приветства участниците и гостите и им пожела успех, а за празничното настроение се погрижиха съставите и оркестърът към читалището.

Както всяка година фестивалът започна с традиционното замесване на домашен хляб в нощви, а майсторство при месенето му показа баба Петка Кенова, която предаде уменията си, научени от нейната майка и баба. В осмото издание на фестивала се включиха 38 участника от общината и региона, които представиха 51 експоната. Жури с председател Диана Блажева и членове Таня Ликова и Гинка Стоянова оцениха хлебните изделия, които бяха разделени в три категории: „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други тестени изделия“.

За седма поредна година във фестивала отново участва председателят на ОбС – Свищов, д-р Кристиян Кирилов, който заслужено зае трето място в категорията „Съвременни хлябове“. Наградата за цялостно представяне и едновременно с това за най-възрастен участник бе връчена на 85-годишната Виолета Лазарова от с. Деляновци, а с грамота за най-малък участник беше удостоен 7-годишният Петър Гергинов от Горна Оряховица. За първи във фестивала взеха участие потребители на Дома за стари хора „Мария Луиза“ – Свищов, които освен с награда, си тръгнаха заредени с много емоции и добро настроение.

Наградите и дипломите на победителите в трите категории бяха връчени от председателя на Народно читалище „Съзнателност 1899“ и кмет на кметство с. Овча могила Нели Великова, а всички останали участници получиха символични подаръци и грамоти.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново