Фън Шуй е философия, изкуство и разбиране за начина на живот

Публикувано на чт, 9 юли 2015
551 четения

Банко Пиронков

На среща в Пекин с Гао Йен, директорка на Китайския изследователски институт по Фън Шуй.

Фън шуй е източно знание, идващо от Китай от дълбока древност. То е вече на 6500 години. Пропътувало е успешно през вековете, защото от неговото прилагане има резултати. То е полезно, ако не вършеше работа щеше да изчезне до сега. Чрез него можем да подобрим нашия живот, а имаме нужда от това, с тези думи започва да разкрива тайните на фън шуй Банко Пиронков, българинът, който е най-големият специалист в тази област. Преди броени дни той посети Велико Търново, за да представи книгата си “Фън шуй за българи”.
Повече за Банко Пиронков…
Банко Пиронков е строителен инженер по промишлено и гражданско строителство, профил “конструкции”. След завършване на висшето си образование специализира и основно се занимава с проектиране, производство и монтаж на метални екстериорни и интериорни конструкции и изделия. В своя над 25-годишен стаж има проектирани десетки уникални обекти и изделия, които винаги е свързвал с хората и тяхното най-благоприятно място за живот и работа.
“Интересът ми към знанията от Изтока започва в края на миналия век. През 1999 г. завърших пълния курс по Feng Shui, организиран от АСФЕН, а от следващата година започна и консултантската ми дейност по Фън Шуй. От 2008 г. имам магистърска степен от Факултета по алтернативна медицина към Свободния международен университет за нетрадиционна медицина в Коломбо, Шри Ланка”, разказва Пиронков.
Как да разбираме днес Фън Шуй?
Фън Шуй е едновременно философия, изкуство и разбиране за начина на живот. Целта е постигане на хармония в триединството земя-човек-небе. Всичко, което се отнася до живота на хората на нашата планета, има пряко отношение към Фън Шуй. “Днес сме длъжни да използваме максималното от астрономията, но и от астрологията, да извличаме мъдростта на старите текстове, но и да ги четем, мислейки, да прилагаме всички възможни знания за медицината, но и да устройваме живота си с помощта на ергономията, да сме близо до изкуствата, но да не обръщаме гръб на природата; да съкращаваме разстояния с телефони и телевизия, но и да влизаме в досег с невидимото с помощта на радиестезията, да строим със съвременни материали, мислейки за земните и небесни енергии”, обяснява специалистът по Фън Шуй.
По думите му не е реално изпълнимо в днешно време да се придържаме единствено към строги правила, концентрирали мъдрост и знания отпреди хилядолетия, без да признаваме необходимостта от адаптацията им.
Какво е и какво не е Фън Шуй?
Фън Шуй има за задача да подобри качеството на човешкото съществуване чрез осигуряване на най-добри условия за живот на всички места, където хората живеят, работят и пребивават. Крайната цел е постигане на хармония между енергиите на земята, хората и небето – проявления на всемирната животворна енергия Ци.
“Всичко, което се отнася до изпълнението на крайната цел, има отношение към Фън Шуй. Обратното твърдение не е вярно – не всичко, което има отношение към човешкия живот, е Фън Шуй. Архитектурното проектиране и сградостроителството пряко изпълняват предписанията на Фън Шуй, но обхватът на учението е по-общ. Инженерното проектиране и строителството на съоръжения и инсталации осигуряват част от условията за живот, но те също не са Фън шуй. Поради общия си характер Фън Шуй има отношение към всяка човешка дейност, но обратното асоцииране не е правилно”, допълва Банко Пиронков.
Имали ли са древните българи познания за Фън Шуй?
Част от мъдростта на нашия народ се проявява в пословиците и поговорките. Тяхната близост с доста от китайските доказва универсалността на човешкото познание, разкрива специалистът по Фън Шуй и посочва примери:
“Не стой на течение!” са ни съветвали нашите баби. Правилно – течението отнася Ци извън помещението и на нейно място идва друга енергия, а самото интензивно енергийно движение около човешкото тяло със сигурност не е полезно, защото влияе на аурата.
“Не сядай на ъгъла на масата! Няма да се ожениш!” Това правило дълго време е звучало като поредното мърморене, но от гледна точка на Фън Шуй има важно значение. Острият ръб на масата излъчва Ша Ци, наричана още “отровни стрели”, които влияят на областта на корема и сърцето на седящия. Продължителното седене срещу ръба означава продължително излагане на отровните стрели и оттам акумулиране на потенциални опасности и предразположение към проявяването на латентни болести. Човек със здравословни проблеми по-трудно си намира спътник в живота.
“Наказвам те в ъгъла!” Малкият пакостник е принуден да стои известно време в някой ъгъл, където няма движение и обмен на Ци, а има застой. Затлачената и застояла енергия влияе върху енергетиката на детето и я променя. Но тъй като причината за наказанието често е свръхактивността и свръхенергетизацията, изразени в трудно контролируеми детски движения, на енергийно ниво се отива към баланс.
Весела КЪНЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново