Евродепутат гостува в СУ “Вичо Грънчаров”

Публикувано на пт, 20 ян. 2023
93 четения

Евродепутатът Петър Витанов се срещна с младшите посланици, учениците и учителите в СУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица. Визитата му бе по покана на старшите посланици г-жа Велчева и г-жа Кръстева във връзка с реализиране на Програма за училища – посланици на Европейския парламент. Витанов е член на Комисията по транспорт и туризъм и на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, както и ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европарламента.
Срещата се състоя в Актовата зала на училището, където гостът и неговият екип бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Поздрав към тях отправиха учениците от камерно-инструменталната група от профил “Музика” – Александър Денев и младши посланик Преслава Георгиева. Витанов представи дейността на Европейския парламент и отговорностите на евродепутатите, запозна присъстващите с интересни и малко познати факти от работата на Европейския парламент. Той постави акцент и на предимствата, които има страната ни като член на ЕС. Въпросите, които задаваха младите хора, бяха свързани с приемането на България в Шенген, с това какви инициативи са предвидени във връзка със Зелената сделка за намаляването на въглеродните емисии. Учениците се интересуваха и от мнението му за кандидатурата на Република Северна Македония за членство в ЕС, от възгледите му за войната в Украйна, от това как ЕС приема поведението на българските депутати. Не липсваха и въпроси от лично естество – за семейството и приятелите, за бъдещите намерения на госта относно участието му в политическия живот. В заключение Витанов благодари на всички присъстващи за проявения интерес и активност и сподели, че с радост би гостувал отново. Срещата завърши емоционално с изпълнение на танцова група по НП “Заедно в изкуствата и спорта”, разказаха от СУ “Вичо Грънчаров”.
Програмата за училища – посланици на Европейския парламент, е насочена към младежи с различен образователен, социален и географски произход и има за цел да повиши осведомеността на учениците за европейската парламентарна демокрация и ролята на Европарламента за изграждане на европейски ценности у младите хора.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново