Емил Павлов – влюбеният във фолклора, който популяризира Търново

Публикувано на чт, 30 Ное. 2023
197 четения

Създателят на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов е роден на 06.12.1959 г. в сeло Горна Липница. Основното си образование получава в родното си село, а на 14 г. идва във Велико Търново, където завършва Природо-математическата гимназия “Васил Друмев”. До 10 клас участва като певец в юношеския градски хор под ръководството на Елена Пушкарова. Но влюбен в народните танци, той се включва в новообразувания гимназиален танцов състав под ръководството на известния хореограф Иван Донков. По-късно играе и в сформирания от Донков танцов ансамбъл “Победа”.
През следващите години съдбата го отвежда в столицата. През 1979 г. става студент в Минно-геоложкия институт в София. Там продължава да танцува в Академичния студентски ансамбъл при Студентския дом на културата. Благодарение на активната си дейност е избран в управата на студентския ансамбъл, на който по-късно става и един от спонсорите.
С ансамбъла, под ръководството на хореографа Иван Тодоров, Емил участва на турнета в Италия, Франция, Русия, Холандия, Белгия и Израел. Обогатен с впечатления от тези страни, той споделя: “Обиколих света и видях България отстрани. Усетих каква ценност е нашият български фолклор и как той служи като визитна картичка навсякъде, особено танцът, който не се нуждае от превод”.
След завършване на висшето си образование, от 1988 до 1990 г. Емил Павлов работи в изчислителния център на ДСО “Редки метали” в Буково. С излизането на указ 56, той е един от първите, които създават своя фирма. С нея реализира много проекти в областта на проучването и добива, преработката и транспортирането на нефт и газ.
През 1996 г. е поканен за заместник-председател на CIOFF (Фондация “Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства”) в България, където председател е известният хореограф Юри Борисов. През този период Емил развива голяма организаторска дейност за популяризирането на българския фолклор.
Водят се много разговори с общините Велико Търново, Русе, Плевен, Враца за създаването на традиционни фестивали. Единствено през 1997 г. община Велико Търново среща разбиране от кмета Драгни Драгнев и организира първия международен фолклорен фестивал, в който участват български и няколко чужди ансамбли, предимно от балканските страни.
През 2000 г. Емил е избран за председател на CIOFF, България. В тази своя роля той посещава първия конгрес на CIOFF, състоял се в Бразилия. Последват участия за него като представител на България във всички конгреси, състояли се в Тайланд, ЮАР, Френска Полинезия, Мексико, Куба и други страни. На 35-ия редовен конгрес, провел се в ЮАР, бе представена и одобрена кандидатурата на Велико Търново за домакин на следващия, 36-и конгрес. На него присъства почетният председател на CIOFF Анри Курсаже от Франция, който дава много висока оценка на организацията на конгреса. Председателят на CIOFF Удомсак от Тайланд представя тогава 200 делегати от 66 страни, 30 от които са министри на културата. Делегатите оценяват конгреса като най-успешният на CIOFF досега.
През 2004 г. Емил Павлов е избран за член и на финансовата комисия на CIOFF. Благодарение на своята активност за разпространението на националните култури по света и укрепване на приятелството между народите, през май 2011 г. той е избран за президент на сектора Южна Европа и Африка.
На извънредна сесия на ЮНЕСКО се приема разработен от него проект, който е одобрен и цели запознаването на всички правителствени и неправителствени сектори с конвенциите на ЮНЕСКО.
Всяка година под ръководството на Емил Павлов се организира един от най-хубавите международни фестивали във Велико Търново, посещаван от много наши и чуждестранни туристи. Той се превърна в една незабравима лятна фиеста в нашия град. В него участват ансамбли от Северна и Южна Америка, Азия и Африка. В момента той е първият български фестивал, който е със статут на CIOFF, получен през 2000 г., и е един от водещите в Европа.
В едно интервю Емил Павлов споделя: “Когато стартирахме, още не бяхме в Европейския съюз. Много трудно беше да поканим класни ансамбли, защото всички предпочитаха да ходят в Европа. Нас не ни познаваха. След първия бразилски ансамбъл последваха още няколко, заради това, че техни приятели са им казвали, че търновският фестивал е добре организиран, мястото е безопасно и градът е прекрасен. Много от участниците са изненадани от страната ни. Те не са очаквали, че България има толкова богата култура. С течение на времето търновският фестивал стана един от търсените водещи фестивали”.
Благодарение на Емил Павлов, често наричан “човекът фестивал”, Велико Търново стана известен в много страни по света. Неговата популяризаторска дейност е оценена от търновското гражданство и през 2019 г. той бе удостоен със званието “Почетен гражданин на Велико Търново”. След награждаването той споделя: “Чувствам се удовлетворен от постигнатото, но има още много интересни неща, които търновската публика трябва да види”.
Откъс от книгата на Иван Панайотов “Търновци, прославили България”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново