Емануил Манолов – един успял мъж на 50

Публикувано на пт, 20 Дек. 2019
1254 четения

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов днес ще приеме стотици честитки. Причината е, че има личен празник, става на 50 години. Осем от тях той е начело на родния си град. А при управлението му, за всички е видно, градът се промени. Павликени изживява своя Ренесанс. Работният ден на амбициозния кмет е дълъг, но инж. Манолов намира време за всичко и всички, не защото е супергерой, а защото за 50 години е научил, че когато си отдаден на това, което правиш, то се получава. Научил е, че мъжът е мъж, когато държи на думата си и не изневерява на принципите си. Знае, че работохолизмът е важен за успеха, но за да е пълноценен човек, той трябва да има опората на семейството и приятелите си, да има време и за себе си.
Аз съм строител по образование, строител по наследство, строител по призвание, описва себе си инж. Манолов. Завършил е Строителния техникум във Велико Търново, а след това и Висшия институт по архитектура и строителство в София. Член е на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. От строителния бизнес той влезе в местната власт през 2011 година с вярата, че ще промени Павликени, и го направи. През изминалите 8 години успя да привлече над 100 млн. лв. в общината и да разреши дългогодишни проблеми за града. Категоричен е, че трябва да се управлява с много работа и контрол, с финансова дисциплина. Кметът признава, че много му помага фактът, че е строителен инженер и дълго време е оглеждал оферти за строителство и ремонти, а сега никой не може да го подведе в строителната документация с ценови предложения и количествено-стойностни сметки.
Градоначалникът се гордее, че повечето от фирмите и предприятията на територията на общината работят успешно и модернизират базите си. Доволен е, че Павликени вече има градска пречиствателна станция за отпадни води, направена е рехабилитация на половината от канализационната мрежа и подмяна на половината от водопроводната мрежа. Успяхме да изградим покрит плувен басейн, имаме клуб по водни спортове с вече 60 деца, които ходят по състезания, посочва още инж. Манолов. Друга негова гордост е зоопаркът в Павликени, който е единствен във Великотърновска област и един от 17-те в България.
Аз съм рокаджия по сърце, признава павликенският кмет. Той свири на акустична и на бас китара и понякога излиза на сцената заедно с група “Нойз”. В годините имал възможност да забие на една сцена в Павликени с “БТР”, със “Сигнал” и Данчо Караджов.
От дете Емануил пази и любовта си към българския фолклор. През годините е танцувал е във фолклорните ансамбли “Славейче” в Павликени и “Искра” във В. Търново. Като тийнейджър е свирил две години на гайда и преди време решил да пробва отново, за да може да открива фолклорния фест в града. Дори си купил гайда, но всичко приключило дотук. После признава, че от толкова много кметски задължения, пък и ангажименти около рок групата, изобщо не успявал да намери време за гайдата и я дал на момченце, което започнало да изучава инструмента.
Павликенският кмет ясно осъзнава важността на културата, затова градът вече има своите емблеми – Празника на яйцето и Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Нека да е лято!”. По негово настояване бяха възстановени мъжкият футболен отбор на ОФК “Павликени”, както и общинският вестник “Павликенски глас”. На 50 години инж. Манолов си пожелава да има повече време за себе си, за съпругата и сина си, да си седи вкъщи, да работи в градината, да ходи за риба. “Искам да започна да уча английски – това е, което отчитам като най-големият пропуск в съзнателния си живот, защото е много необходимо човек да говори поне един чужд език. Нямам време за приятели, колкото и да звучи като клише. Нямам време да пътувам из България, а много искам да обиколя нашата красива родина. Не съм ходил на много места в България, дори като спомена пред приятели, че не съм виждал Банско, Боровец, Перперикон, Смолян, не ми вярват”, признава инж. Манолов, който е щастливо женен.
Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново