Елена чества празника си за 35-а поредна година

Публикувано на вт, 21 май 2024
449 четения

За 35-а поредна година в деня на светите равноапостоли Константин и Елена, 21 май, град Елена отбеляза своя празник. От ранни зори празничната атмосфера се усещаше в малкото подбалканско градче. По улиците търговците продаваха национални знамена и портрети на възрожденци, просветители и революционери, а местни майстори предлагаха на гостите вкусни деликатеси.
Тържествената програма за празника започна в 9,00 ч. с празнична литургия в храма “Успение на Пресвета Богородица”.
Официалното откриване на празника бе в двора на емблематичната стара сграда на еленската Даскалоливница – първото класно училище в българските земи, открито още през 1843 г. от просветителя Иван Момчилов. Да уважат с присъствието си празника на възрожденска Елена тук бяха дошли кметовете и председателите на общински съвети на почти всички общини във Великотърновска област. Имаше и много кандидати за народни представители от различни политически партии. В тържественото си слово кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев определи мястото, където са се събрали, като туптящото “духовно сърце” на възрожденския град.
“На 21 май, всички родени в Елена, независимо къде по света се намират, с трепет и вълнения в сърцата си отбелязват празника на нашето малко градче, дало на света много видни духовници, просветители, общественици, поети и писатели, художници, артисти и много наши знаменити предци и съвременници. В миналото на нашия край има личности и събития, които ни вдъхват гордост и преклонение. Трябва да отбележим и богатата душевност на еленското население, неговия вроден стремеж към просвета и духовност. Балканджиите са били винаги твърди и упорити хора, живеели са в недоимък и несгоди, понасяли са изпитанията на суровата природа, но са притежавали волен и непокорен дух. Съумявали са да съградят училища и читалища и в най-отдалечените кътчета на Балкана. Защото духовността, просветата и културата са били и си остават най-висшата духовна ценност на човека. От този край произлизат много наши видни личности, вписали трайно имената си в историята на българската нация. Днес ние трябва да съумеем да запазим изграденото от предците ни и да го предадем на поколенията заедно с духовността, просветата и родолюбието. Които ценности са в основата и на напредъка, и на самочувствието ни като общество. Всички ние работим за това Елена да бъде едно добро място, където да живеят и да се развиват нашите деца”, каза в словото си кметът инж. Дилян Млъзев.
След официалното откриване бяха обявени и тазгодишните носители на наградите на Общината. Дългогодишният директор на местния музей Георги Стефанов беше обявен посмъртно за новия Почетен гражданин на Елена. Негово е предложението равноапостолите Константин и Елена да бъдат патрони на града. Негови са и идеите за герба и химна на град Елена. Плакетът получи дъщеря му Калина Стефанова. Военният ветеран от Първата световна война и общественик Иван Мешничаров, също посмъртно, и треньорът по футбол Румен Антонов пък получиха едностранни плакети “Почетен гражданин на Елена”.
От двора на Даскалоливницата центърът на празника се пренесе на площада, където певиците, музикантите и танцьорите от Професионален танцов ансамбъл “Искра” – В. Търново, поздравиха с изпълненията си жителите и гостите на Елена. За всички деца беше подготвена анимация. А във вечерната концертна програма гости бяха изпълнителите Иван Паланов, Жаклин Таракчи и рок група “Тангра”. Празникът завърши с празнична заря над вековните гори на Балкана.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново