Експерти от България и Франция обменят практики при опазването на паметниците на културата

Публикувано на пт, 19 окт. 2018
153 четения

Международен форум за опазване на културно-историческото наследство бе открит във Велико Търново. Срещата събира експерти от България и Франция, представители на редица общини и организации, на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и на българския евродепутат Ева Майдел. Целта е обмен на добри практики и опит относно грижата и опазването на паметниците на културата, и съвременните тенденции в сферата на дигитализацията на културното наследство.
Дискусията бе открита от заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който приветства участниците и гостите от името на кмета Даниел Панов и изрази увереност, че разговорите ще бъдат продуктивни за общините.
„Велико Търново е град, изключително богат на културно и историческо наследство. Колкото това носи приходи и е полезно за туризма, толкова поражда отговорности и задължения. Опазването и поддръжката на паметниците на културата и особено на сградите – частна собственост, е актуална тема за много български общини. Вярвам, че във Велико Търново сме намерили добрия начин и подход сградите да бъдат възстановявани поетапно в блясъка, който са имали и преди век“, каза по време на откриването проф. Камарашев.
Гост лектори на форума са Жаки Крушон – експерт от Националната френска асоциация “Забележителности и забележителни градове на Франция”, както и Светла Шаф – ръководител отдел “Урбанизъм и градоустройство” в община Дакс, Франция.
Освен темите за обновяването и реставрацията, заедно със свързаните с това проблеми, срещата засяга и други въпроси – прилагането на видове мерки за постигане на енергийна ефективност в старинните сгради, добрите практики за популяризиране на културното наследство, новите възможности за развитие на туристически атракции по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
Двудневният форум е организиран от Областен информационен център, а съорганизатори са Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”, Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо наследство“.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново