Египетски студенти по изобразително изкуство научиха историята на стенописите в Областна администрация

Публикувано на пт, 13 окт. 2023
335 четения

Група египетски студенти, които гостуват на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ по програма „Еразъм“, посетиха Областната администрация във Велико Търново, за да проучат на място българската стенописна традиция.
Младите хора, заедно с преподавателката в катедра „Стенопис“ във Факултета по изобразително изкуство доц. д-р Анастасия Тонкова, бяха посрещнати от областния управител Ивайло Здравков. Той го поздрави, пожела им пълноценен престой във Велико Търново и се ангажира със съдействие в случай на необходимост.
Доц. д-р Анастасия Тонкова разказа, че египетските студенти ще разгледат над 30 стенописа, основна част от които се намират в сградите на Областна управа, Пети корпус на ВТУ, Окръжна библиотека, Историческия музей и др.
Студентите научиха, че стенописната мозайка в Областна администрация е изработена през 1976 – 1977 г. Тя е дело на проф. Димо Заимов, Александър Терзиев и студентски колектив в специалността „Монументално изкуство“, нарича се „Първите социалисти“ и е изцяло в духа на характерната за това време стилистика.
Освен това египетските студенти разгледаха и стъклописа на Никола Буков, който се намира на първия етаж на администрацията и е изработен по същото време.
„Българската монументална живопис като цяло е много интересна и екзотична за тези млади хора. Те са изключително любопитни, креативни и проявяват огромен интерес към нашите традиции в различните видове изкуства“, обобщи доц. д-р Анастасия Тонкова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново