Две училища в Горна Оряховица се включиха в първото издание на Деня на четенето в България

Публикувано на ср, 22 Ное. 2023
94 четения

Ученици, родители и преподаватели от ОУ “Иван Вазов” и СУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица взеха участие в първия Ден на четенето в България. Той се организира от фондация “Четене”, фондация “Детски книги” и сдружение “Книги и четене”, а инициативата, която се проведе в цялата страна, има за цел да насочи вниманието на хората към четенето като възможност за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.
Във връзка с Деня на четенето малки и големи читатели участваха в събирането на любими детски книжки, които учениците от ОУ “Иван Вазов” дариха на малчугани от три детски градини в Г. Оряховица. Всички междучасия през учебния ден бяха озвучени от звънките гласчета на четящи деца от 1 до 7 клас, които представиха откъси от приказки, басни, произведения на български и чуждестранни писатели и поети. Техен специален гост бе и писателката Таня Мезева, която проведе беседа с учениците относно четенето и прочете част от своите стихотворения. Авторката Петя Петрова се включи онлайн, като прочете детска история и представи книгата “Везната на доброто”. Родители на ученици от ОУ “Иван Вазов” също се включиха с интерес в разнообразните инициативи, организирани от екипа на училището, осъзнавайки важната си роля за създаването и поддържането на семейните навици в общуването с книгите. Те бяха подбрали увлекателни четива, които впечатлиха и насърчиха децата да четат, защото “четенето дава възможности”, както гласеше мотото на събитието. Баба Цанка потопи учениците във вълшебство на книжките, а ентусиазирани от приказките, учениците показаха своите умения в състезанието “Най-добър четец” . В края за награда децата получиха “Книжен чеклист” и обещаха всеки ден да отбелязват своя напредък в четенето, разказаха от училището в Г. Оряховица.
Малките посланици на четенето от ОУ “Иван Вазов” посетиха приятелите си от 7 клас, на които представиха най-различни жанрове художествени текстове, а по-големите ученици също дадоха пример и насърчиха третокласниците, като ги запознаха с най-дългото стихотворение, което са заучавали в училище. Представителни групи от по-големи ученици четоха на по-малките деца интересни народни приказки, басни, стихотворения. Всички заедно разглеждаха книжки с красиви илюстрации, разказаха свои любими приказки, изработиха разнообразни книгоразделители и разговаряха за ползата от четенето. В часовете по компютърно моделиране и информационни технологии преподавателите проведоха беседи за предимствата и недостатъците относно дигиталното четене с електронни четци и класическата книга от хартия, разказаха още от ОУ “Иван Вазов”.
Учениците от начален етап в СУ “Вичо Грънчаров” също отбелязаха първия национален Ден на четенето с различни инициативи. Гости на децата от 1 “а” клас бяха 5 “б” клас заедно с учителя им по Български език и литература – Петя Русева. Петокласниците разказаха на малчуганите библейски митове и четоха за сътворението на света, а първокласниците четоха текстове от букварчетата си и откъси от книгите, които носеха по-големите ученици. Класните ръководители на второкласниците в СУ “Вичо Грънчаров” им прочетоха любими приказки от своето детство, а учениците изработиха мини книжки, като декорираха кориците и страниците с текст и илюстрации. Учениците от 3 “а” клас, с класен ръководител Татяна Георгиева, ще запомнят този ден с прочит на избрани любими приказки и илюстрации към тях, а също така и с това, че класът дообогати своята класна библиотека с нови книжки на изд. “Израстване” с автор Петя Петрова. Истинска атракция за учениците от 3 “б” клас бе любимата детска книжка на класния им ръководител Мариета Панева, с която заедно прочетоха историите на Малкия Никола, посмяха се на лудориите на своите френски връстници и запазиха томчето за своята класна библиотека. Учителките Зарка Гайдарова и Славка Иванова пътешестваха с учениците от четвъртите класове в света на приказките. Под надслов “Бащина поука синова сполука” и “Моята любима приказка от детството” те прочетоха приказки за мъдростта и се докоснаха до ценните съвети, които бащите завещават на децата си. Момичета и момчета от Ученическия съвет към СУ “Вичо Грънчаров”, заедно с учителите Стела Янкова, Вероника Божкова и педагогическия съветник Анита Дериджиян, посетиха група “Мики Маус” и група “Смърфове” в ДГ “Щастливо детство” в Г. Оряховица, като освен четене на интересни книжки те подготвиха и книгоразделители, които украсиха заедно с децата. Единадесетокласниците Преслава Георгиева, Габриел Савов, Ралица Александрова и Силвия Бобонкова четоха творби от Христо Ботев и Иван Вазов на учениците от 7 “а” клас, а личното си творчество представиха ученици от училищния литературен клуб ,,Калиопа” на 7 “а” клас. Десетокласниците Васил Симеонов, Милена Атанасова и Михаела Гигова запознаха 7 “б” клас с класически образци на българската поезия. Йоана Димитрова, Ивана Николова, Мартина Николова и Цветелина Иванова от 12 клас предизвикаха интереса на петокласниците с откъси от митове за Сътворението на света, разказаха от СУ “Вичо Грънчаров”.
Николай ВЕНКОВ
сн. ОУ “И. Вазов” и “СУ “В. Грънчаров”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново