Две сестри преобразиха автобусните спирки в родния си град Лясковец

Публикувано на пн, 11 Дек. 2023
4759 четения

Сестрите Невена и Евгения Лефтерови, съставящи творческия екип „GIART”, преобразиха три автобусни спирки в родния си град Лясковец. При първите две това се случи само с подкрепата на Общината, а за третата помогна и техния проект, който през месец октомври спечели финансиране от 4900 лв. от конкурса „Градолюбители“ на в. „Капитал“. Младите художнички имат идея да направят и четвъртата, най-голяма спирка в града, но за това са нужни още малко средства.
„Предполагаме, че в началото на следващата година ще успеем да преобразим и нея, но понеже тя е в по-окаяно състояние и с по-голяма площ, ще трябват повече материали и предварителна подготовка, но ще обсъдим това с Община Лясковец и заедно ще намерим решение“, поясниха Лефтерови.
В началото художничките приемат предложението на Общината да разкрасят само две от спирките, но работата им предизвиква голям фурор и се взема решение да продължат и с останалите. Затова те не създават предварителна концепция, която да свързва обектите тематично, както биха постъпили ако знаеха, че ще работят по всичките.
„Можехме да ги направим като четирите сезона, но сега всяка е за себе си и нямат връзка помежду си, което не означава, че е лошо. На първата спирка нарисувахме отворени прозорци с летен пейзаж, защото искахме да създадем по-голям уют, втората пресъздава автобусна спирка, на която чакат хора и минава автобус номер 14, който свързва Лясковец, Г. Оряховица и В. Търново. На третата нарисувахме по-есенен пейзаж, веранда и една жена, която чете книга, като символично прибавихме и любимите ни котки“, разказаха художничките. Те допълниха, че образът на четящата дама е на приятелката им Деница Попова и че използването на реални хора е нещо характерно за техните стенописи, както е при тези на Самоводската чаршия и на улица „Гурко“ във В. Търново например.
За четвъртата спирка, която предстои да бъде преобразена, сестрите вече имат няколко визии, но обмислят и нови. Те допълниха, че част от идеята на инициативата „Градолюбители“ е да се мултиплицира проекта и благодарение на това Лефтерови са успели да разкрасят и три автобусни спирки в Русе.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново