Безценен ръкопис от времето на цар Иван Александър показват във Велико Търново

Публикувано на пн, 12 Авг. 2019
584 четения

Уникален древен ръкопис, създаден през XIV век в Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски, ще бъде показан за първи път в България по идея на народния представител от “БСП за България” Валентин Ламбев. Очаква се прочутия Томичов псалтир първи да могат да видят великотърновци и гостите на града в Деня на Независимостта 22 септември, когато В. Търново отново ще бъде център на националните честванията. Оригиналът на ръкописа се съхранява в Държавния исторически музей в Москва и ще пристигне в България за три месеца. Гостуването ще бъде поделено между В. Търново и София.

Томичовият псалтир е създаден по времето на цар Иван Александър. Смятан е за едно от най-значителните произведения на Търновската книжовна школа. Имената на преписвача и поръчителя му са неизвестни. Предполага се, че е създаден в Килифаревската книжовна школа. Състои се от 304 листа хартия, чиито водни знаци датират от около 1360 г. Съдържа Псалмите, деветте библейски песни, евангелската Притча за добрия самарянин и Акатиста на света Богородица. Правописът му следва установените от св. Патриарх Евтимий правила. Украсен е със 109 цветни миниатюри, с няколко цветни заставки и с множество орнаментирани заглавни букви. На места в полетата на страниците му са запазени указания на гръцки език, предназначени за художника илюстратор, който явно не е разбирал български.

По отношение на художествената стойност на неговите миниатюри псалтирът се нарежда до Лондонското евангелие, а в сравнение с богато оформените си заставки и инициали дори е пред него, счита един от най-задълбочените изследвачи на паметника проф. Аксиния Джурова.

Ръкописът е открит през 1901 г. в днешна Македония в един от манастирите там от сръбския учен Сима Томич, след като изчезнал през Средновековието и няколко века не се знаело каква е съдбата му. Днес уникалната му находка се съхранява в Държавния исторически музей в Москва.

Валентин Ламбев обясни, че през лятото на 2018 г. влязъл във връзка с музея, където се пази уникалният ръкопис, а през декември м.г. в рамките на парламентарна делегация заедно с председателя на Групата за приятелство в Народното събрание Антон Кутев и зам.-председателя на Парламента Явор Нотев посетили културната институция. “Директорът на музея подкрепи идеята това произведение да се върне, макар и временно, в България, за да бъде показано на българската общественост. Беше ми предоставено писмо от него, в което той дава своето съгласие псалтирът да пътува до България за период от три месеца в рамките на 2019 г.”, поясни Ламбев. След своето завръщане в България той направил редица срещи в Министерството на културата. При последната през юли, която била с министър Боил Банов, окончателно станало ясно, че ръкописът ще бъде показан в България.

Очаква се във В. Търново ръкописът да гостува за около месец и половина в Регионалния исторически музей, още толкова ще бъде изложен и в София. От руска страна има редица изисквания към мястото, където да бъде изложено произведението, както и за начина, по който то да бъде съхранявано докато е в България, уточни Ламбев. Той допълни, че се подготвя издаването на богато илюстрован каталог, посветен на псалтира.

“Ръкописът е създаден в Килифаревската обител, но не в днешния манастир, а в стария. Псалтирът е изключителна книга, отразява реална социална ситуация в средновековна България, свързана с бубонната чума и изразява оценка за това, че евреите нямат отношение към нея”, заяви проф. Димитър Кенанов, специалист по старобългарска литература.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ      

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново