DJ Stevie G – властелинът на плочите

Публикувано на пт, 3 февр. 2023
790 четения

Великотърновецът Стефан Димитров, познат като DJ Stevie G, е един от малкото останали в България диджеи от старата школа, които все още продължават да работят с грамофони и плочи. През 90-те години той е едно от емблематичните лица на нощния живот в старата столица. От тогава до сега негова запазена марка са т.нар. “черни партита”, превърнали се в едни от най-посещаваните вечери в болярските дискотеки, които и до днес остават незабравими за хиляди млади хора от онова поколение. В последните 30 години Стефан е неизменна част от най-добрите купони в града, препълвали дансингите на култови заведения като: “Банята”, “Ла Скала”, “Емона”, “Орбита”, “Царевец”, “Спайдър”, “Бали”, “Фешън”, “Джой”, “Титаник”, “Деколте”, “Вог”, Спортната зала и други.
Той стига и до софийските дискотеки “Алигатор”, където работи с DJ Tony G, и сегашния топ столичен клуб “Ларго”, созополските “Хоризонт” и “Хавана”, както и “Il Mondo” в София и Ст. Загора. DJ Stevie G има и немалко участия по различни фестивали и състезания, от които печели призови места.
“През 90-те години във В. Търново имаше 23 дискотеки и барове, които почти винаги бяха пълни. Такъв интензивен нощен живот нямаше никъде другаде. Винаги съм се чудел как пред “Емона” по 100 човека чакаха на -15 градуса студ два часа, за да влязат. Вътре нямаше свободни не само седящи места, а и на дансинга беше пълно. Забавлението беше на макс. Хората имаха музикална култура и култура на нощния живот. Тогава беше много по-истинско и различно от това, което е сега”, връща се назад в годините диджеят.
В детството на Стефан музиката и спортът вървят ръка за ръка, а в определени моменти се борят за надмощие. Още в първи-втори клас родителите му забелязват неговата музикалност и го записват на цигулка. Така в продължение на няколко години той взема уроци в Младежкия дом, но когато трябва да избере къде да продължи образованието си, за голямо разочарование на своя преподавател, избира да отиде в Спортното училище. Там учи в паралелка лека атлетика и силата му е в спринтовите дисциплини. Афинитетът му към спорта не е изчезнал и до днес, само че се проявява в тениса на маса, с който Стефан се занимава от десетина години. Но когато е в 11 клас, музиката тотално завладява живота му. Тогава той попада в една от най-вървежните по онова време дискотеки във В. Търново – “Екстаз”, където зад пулта е известният DJ Emo, и това се оказва съдбоносно за него. Отначало там като диджей работи и популярният търновски художник Габриел Панев, който по-късно се реализира в областта на изобразителното изкуство, избирайки музиката да остане като негово хоби. Между тримата се заражда приятелство, което остава непоклатимо вече три десетилетия, както и една нова любов в сърцето на Стефан – тази към диджейството и грамофоните с виниловите плочи. Тя се затвърждава още повече с идването на един от най-добрите диджеи на България – Стоян Стоянов – DJ Happy Fine в уникалната за времето си триетажна дискотека “Полтава” в центъра на В. Търново. Трикратният национален DMC (Диско микс клуб) шампион, който по-късно се класира и 10-и в света като част от триото Tall, Fat and Small, показва на Стефан и Емо какво е висш пилотаж в работата с грамофоните.
“Беше голямо чудо и невероятна атракция. Той правеше невиждани дотогава неща и пълнеше дискотеката до краен предел. Имах чувството, че все едно извънземните са кацнали пред нас”, спомня си DJ Stevie G, който, впечатлен от новата звезда в града, веднага успява да се сприятели с него и да започне да се учи на най-новите тенденции в бранша заедно с DJ Emo. Той постоянно се доусъвършенства, като допълнително гледа видеа и си сверява часовника с най-добрите в света през последните 30 години – DJ Q Bert и DJ Mix Master Mike, които според него са истински феномени в тази област.
Вдъхновен от новите диджейски техники зад пулта, DJ Stevie G започва да ги използва все повече и в своята работа с плочите. След време, запленен от това, което се получава изпод неговите ръце, той решава да обучи свои наследници, като по този начин поставя началото на “Търновската скреч школа”. Негови последователи стават: DJ Prince, DJ Kikko, DJ Q, DJ Krass, DJ NIKY I (който е трикратен DMC шампион на България), DJ Stanchika, DJ AK47, DJ Sistah, а като негов помощник се изявява и самият DJ Happy Fine. Школата се превръща в една от най-добрите в страната и плановете са в бъдеще да бъдат приемани нови обучаващи се, които обаче трябва да разполагат със собствена техника.
DJ Stevie G смята, че виниловата плоча и досега си остава най-добрият носител за запис на музика, защото качеството е на много високо ниво, а в същото време тя позволява и много опции за импровизации от страна на диджеите. Повечето хора поставят под общ знаменател дисководещия и диджея, но Стефан държи да разграничи тези понятия. Първото трябва да се използва за хора, които само водят музикална програма, докато второто се отнася за създаващите я посредством своите умения за работа с техниката и музикалните носители, с които боравят. Някои от тях дори се захващат и с продуцентство, което също е в бъдещите планове и на DJ Stevie G. Първото нещо, което мисли да издаде в тази си роля, е съвместен хип-хоп албум с DJ Stanchika. В него двамата ще могат да покажат на какво са способни и да зарадват слушателите с качествена музика. Според Стефан най-важното нещо за един диджей е да може да музицира, защото това е повече изкуство, отколкото професия. Неслучайно от години грамофонът официално е признат и за музикален инструмент, посочва той в защитa на тезата си.
Диджейството, което освен работа за търновеца, е и едно приятно забавление, скъпо занимание. Удоволствието да работи с плочи изисква влагане на много средства, защото винил с една песен струва ориентировъчно около 50-70 лв., а за всяко участие му се налага да разнася стотици плочи от многохилядната си колекция. Набавя си ги предимно от чужбина и най-вече от Великобритания и САЩ. Казва, че старите плочи са му най-любими и ценни, защото вече не се прави толкова добра музика, на каквато се наслаждавахме през последните 3 десетилетия на миналия век. Неслучайно те продължават да са харесвани и от всяко следващо поколение, а ретро партитата са едни от най-посещаваните от младежите, подчертава DJ Stevie G, на когото любимите стилове в музиката са соул, R&B, хип-хоп, фънк и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново