Диляна открива своя арабски принц в интернет, 17 г. животът им е приказка

Публикувано на пт, 10 Авг. 2018
3405 четения

Великотърновката Диляна Димова живее в Мароко. Открива своя арабски принц в интернет преди около 17 години. Няколко години двамата живеят в Дубай, защото Халим работи за “Емирейтс” – националния авиопревозвач на Обединените арабски емирства, като стюарт. През това време Диляна се грижи за трите им деца. Отива в арабското емирство с намерението и тя да работи за “Емирейтс”, но точно тогава, заради ударите срещу кулите близнаци в САЩ, спират да приемат хора.
Българката споделя с усмивка, че някак бързо отгледала двете момичета и сина си, като успяла да се справи и без помощта на баби. Допълва, че когато има любов, децата се гледат лесно.
Семейството решават да се премести в родината на съпруга ѝ – Мароко, защото там щяло да е е по-добре за децата. Искали мястото, в което наследниците им се оформят като личности, да има своя идентичност, а мегаполисът Дубай определено няма. Диляна допълва, че с Халим ще са безкрайно щастливи, ако

децата им
вземат
най-доброто
от двете страни

– Мароко и България, затова им дават постоянен досег и до българската култура, история и природа.
За Халим Велико Търново е втори дом, докато за Диляна това е Казабланка. “Семейството на съпруга ми е много специално. Топли и сърдечни хора са. Свекърът ми цял живот е бил учител, а през последните години и директор на едно от училищата в Казабланка. Свекърва ми никога не е работила, грижила се е за петте си деца. Тя ми даде стимул да родя третото си дете”, усмихва се великотърновката.
В кухнята на семейството на Диляна и Халим присъстват български и марокански ястия. Децата обичат да похапват баница, пълнени чушки, таратор. Свекърът и свекървата на българката също обичат нашенските ястия. Не са фенове единствено на киселото зеле, с неговия вкус не могат да свикнат. Диляна е голяма майсторка на мароканския таджин и кускус, допълва с гордост съпругът ѝ.

Фотографията
е голямата
страст на Диляна

през последните 4 години. Признава, че някак вътрешно усетила необходимост да хване фотоапарата, но снима единствено за удоволствие. Това е нейната терапия. Споделя, че никога не е рисувала добре, но фотографиите ѝ се получават интуитивно. Допълва, че може би го е наследила от баща си, който имал много точно око.
Взела си е малък фотоапарат, защото обича да снима стрийт фотография, а когато хората видят голям обектив се плашат. Диляна снима предимно черно-бяло, защото така по думите ѝ се разкрива есенцията на един кадър. Цветът разсейва, а черно-бялото редуцира и насочва вниманието към същественото. Цветното е като дреха, а чернобялото разкрива душата и директно комуникира със зрителя, пояснява тя. Цветните ѝ снимки са предимно на Мароко, защото е грехота да го снимаш черно-бяло.
Българката има предложения за изложби и албуми, но все още не се е решила да ги направи. В началото не обичала да споделя фотографиите, но когато видяла колко ги харесват хората, се престрашила.
Във Велико Търново тя се връща на всеки 6 месеца. Обича да снима старата столица, но търси различната гледна точка. Скъпа й е всяка снимка на града, докато в Мароко има някой, който ѝ харесват, но други – не. Родното място я зарежда. Дори самият Халим понякога казва на съпругата си, че батериите ѝ са изтощени и трябва да ги зареди в България. Диляна си идва да се грижи и за родителите си, които в последните години били доста болни. Мислех, когато си отидоха, че вече няма толкова много да ме влече насам, но се оказа, че родното още по-силно проговори в мен, споделя тя с вълнение.
Трите деца на Диляна, освен на обикновено училище, ходят и на българско. В Мароко то има два филиала – единият е в Казабланка, а другият в столицата Рабат. Там те усвояват българския език и традиции

заедно с
внука на Симеон
Сакскобургготски

– Симеон Хасан. Много е сладък и той се опитва да учи български стихчета и песнички, разказва нашенката. Допълва, че съпругът на Калина е много топъл и отворен човек, докато тя е по-обрана. Диляна разказва, че от училището са поръчали за всички деца народни носии, които те да обличат на празници, като 3 март и 24 май. И трите деца на великотърновката знаят български език, защото коренът е важен.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново