Дигитализацията на културно-историческото наследство беше обсъдена на конференция

Публикувано на пн, 20 Ное. 2023
118 четения

Национална научна конференция с международно участие „Библиотеки – четене – комуникации“ събра 36 участника в Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново. Те представиха 26 доклада по темата „Стандартизация и методология при дигиталната конверсия на културно-историческото наследство“. Конференцията обхвана теми в областта на библиотечните и информационни науки, книгознание, литературна история, печатни комуникации и медии.
Участниците във форума имаха възможност да се запознаят с мащабния проект на Министерство на културата „Цифровизация на музейни колекции, библиотеки и архиви – Инвестиция С11.17 от Национален план за възстановяване и устойчивост“, представен от координатора на проекта Мариана Проданова. Пленарен доклад по темата поднесе проф. д-р Венцислав Велев, преподавател от Университета по библиотекознание и информационни технологии – София. Във форума се включиха представители на големите регионални библиотеки от Пловдив, Русе, Шумен и други градове, които представиха своите практики в областта на цифровизацията на библиотечните колекции и споделиха своя опит в реализацията на проекти в тази област. Библиотекари от Сърбия също споделиха своя опит в областта на дигитализацията.
По време на конференцията беше представена дигиталната платформа Proquest и какви са ползите за научните среди в България от използването й. Много важен акцент на тазгодишния форум бе връчването на сертификатите на обучаемите в проект БИБЛИО, тъй като това е един мащабен международен проект, в който родните библиотекари се обучават в два профила за придобиване на трансверсални т.нар. меки умения в областта на комуникациите и информационните технологии. Българските партньори в този проект са Центърът за професионална квалификация на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Фондация „Глобални библиотеки- България“, а най-много са обучаемите от област В. Търново.
Чрез дигиталните технологии и дигитализацията институциите имат възможност да достигнат до по-широка аудитория. Така се създават нови модели на представяне на съдържанието им и то става по-достъпно за изследвания и по-атрактивно за възприемане от младата аудитория, израснала в дигитална среда. За жалост не са малко проблемите и препятствията за културните институции и в частност за библиотеките при извършването на дигиталната конверсия на книжовното културно наследство, конкретно в България, където липсват ясни насоки, стандарти и методология за извършване на тези процеси, посочиха от Регионалната библиотека.
Конференцията се организира от РБ „П. Р. Славейков“ във В. Търново, Университета по библиотекознание и информационни технологии и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Николай ВЕНКОВ
сн. РБ „П. Р. Славейков“

loading...
Пътни строежи - Велико Търново