Деца пишат проекти за възраждане на българските традиции и спорт в селата

Публикувано на пн, 16 Апр. 2018
184 четения

Деца от 20-те младежки клуба “Отвори очи” във община В. Търново ще пишат проекти за възраждане на българските обичаи и традиции в селата. Идеята е на Дарителско сдружение “Св. Иван Рилски” в Балван, което е и инициатор за учредяване на клубовете. Проектите ще имат конкурсен характер, като 4 от най-добрите ще получат финансова подкрепа от 1000 и 500 лв. на 20 юни, когато ще бъде открита Лятната полицейска академия за деца и младежи.
Новата идея на Сдружението – “Устойчиви инициативи и партньорства”, беше обявена официално на среща във В. Търново. Тя беше подкрепена от Общината, Съюза на пивоварите, Сдружението на кметовете, НВУ “Васил Левски”, Районното управление на полицията и РД ПБЗН, които преди 2 г. подписаха споразумение за партньорство в младежките политики. Крайният срок за предаване на проектите е 25 май 2018 г. Те ще се събират на адреса на Сдружението.
Темите, по които предлагаме да работят децата, са за пресъздаване на местния фолклор и обичаи в селата на общината – разучаване на българските народни танци, посещение на исторически и забележителни природни местности, организиране на спортни състезания, кулинарни трапези със здравословни храни, приготвени от младежите, исторически вечери и др., обясни Благовеста Факирова, председател на Дарителското сдружение. След това проектите ще бъдат реализирани по места през лятото, когато в търновските села пристигат деца от цялата страна. Може дори две селища да се кооперират и да покажат инициативи за спорт и история, природа и кулинария, добави Факирова. И тъй като наградите сега са осигурени от Съюза на пивоварите и Дарителското сдружение, надяваме се догодина да участва и Община В. Търново, апелира председателката. Администрацията вече е подкрепила 20-те младежки клуба “Отвори очи” с по 350 лв.
Факирова припомни, че от “Св. Иван Рилски” са обявили и литературен конкурс за есе от децата в младежките клубове. Той преминава под мотото “Приказка за вярата”. До 30 април ще се приемат есетата, като вече има творби от Самоводене, Балван, Ресен и Никюп. След това най-добрите ще бъдат наградени с предметни награди.
На срещата вчера, Ивана Радомирова , председател на Съюза на пивоварите в България, посочи, че В. Търново и населените места в общината са давани за пример за отлично сътрудничество между институции, органи на реда, бизнес и неправителствени организации относно младежките политики. Резултат от това са Детската полицейска академия и първият в страната Център за превенция и спорт, открит в Балван в края на 2016 г.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново