Деца от В. Търново и Г. Оряховица стават репортери в национална ученическа телевизия

Публикувано на ср, 1 Ное. 2023
105 четения

Осемгодишните Паола Иванова от В. Търново и Димитър Дечев от Г. Оряховица стават репортери в Национална детска телевизия, която се очаква да започне дейността си в най-скоро време. Той иска да води новини и дори вече е заснел първото си видео с предприемача Невен Боянов, а тя обича да говори с хората, да ги интервюира и да разказва за тях, като подчертава, че няма никаква сценична треска и притеснение от изяви пред камера и микрофон.
Идеята за ученическата телевизия е на Коста Чолаков, който от дете мечтае да бъде журналист, завършва няколко специалности в Пловдивския университет, няколко години работи като радиоводещ, а сега е начален учител. През 1998 г. започва работа във вече несъществуващото частно радио “Омега” в Сливен, където има собствено предаване. През 2003 г. той създава Клуб за деца репортери като съвместна инициатива на радиото и Общинския детски комплекс в града и започва да кани в предаването си ученици, които водят рубрики, правят репортажи и усвояват основните закони на жанра. Две години по-късно радиото е продадено и дейността на клуба е преустановена. През годините той създава групи в Бургас, Ямбол, Ст. Загора и Пловдив, а впоследствие и в София.
“Медиите са малко резервирани към това, че деца могат на елементарно ниво да правят журналистика и да се изявяват като репортери”, каза Чолаков, който разказа повече за досегашната дейност на своите възпитаници. Той благодари на Ивайло Шопски, който чрез своето Пътуващо читалище и неговото собствено предаване дава шанс децата да бъдат водещи на неговото телевизионно предаване, влизайки в ролята на техен гост. Учениците, които се изявяват като журналисти и репортери, са на възраст от 8 до 15 години и вече са вземали интервю от актьора Влади Въргала и футболиста Красимир Балъков, отразявали са ученически театрален фестивал в София, северняшка сватба във Враца, правили са репортажи в Пловдив и други градове. Най-новата идея на Чолаков е децата да заснемат документални филмчета за своя град, като представят най-интересните забележителности в него на зрителите. Към момента видеата се качват в YouTube канала на Коста и могат да бъдат гледани от всеки, който желае.
“Концепцията ми в област Велико Търново ще се развива както по другите места в страната. Надявам се да привлечем поне още 3 деца, а защо не и повече, като след това ще се опитам да направя така, че местните медии да им дадат възможност за изява в някаква отделна, месечна рубрика”, посочи Чолаков, който уточни, че обучението на младите репортери се прави както на живо, така и онлайн. Той има намерение да потърси финансиране от еврофондовете за закупуване на техника и повишаване качеството на продукцията.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново